Treba da platite veliki porez za 2021. godinu? Evo nekoliko trikova kako da smanjite svoj poreski dug pre kraja godine

Treba da platite veliki porez za 2021. godinu? Evo nekoliko trikova kako da smanjite svoj poreski dug pre kraja godine

Evo kako Vlasnici Kia i Hyundai vozila mogu dobiti novac na osnovu grupne tužbe
Sud odbacio Trampov ” Public Charge ” zakon koji pogađa najsiromašnije imigrante!
Bioskopi u okrugu Miami-Dade otvaraju se u petak, barovi za dve sedmice

Ključne tačke:

  • Prema finansijskim stručnjacima, nije kasno da povećate povrat poreza ili smanjite dug za 2021.godinu
  • Investitori i dalje mogu prikupiti gubitke ili dobitke, dati u dobrotvorne svrhe ili platiti medicinske troškove za veće odbitke i još mnogo toga
  • Međutim, rok za mnoge poteze za smanjenje poreza je 31.decembar

Prema finansijskim stručnjacima, nije kasno da povećate povrat poreza ili smanjite poreski dug za 2021.godinu. „Postoji dosta poreskih poteza koje bi poreski obveznici trebalo da razmotre na kraju godine“, rekao je sertifikovani finansijski planer Larry Harris, direktor poreskih službi u kompaniji Parsec Financial u Asheville-u, North Carolina.

Ali krajnji rok za mnoge od ovih straregija je 31.decembar, ostavljajući samo nekoliko dana za manevre u poslednjem momentu.

Prikupljanje poreskih gubitaka ili dobitaka

Podnosioci zahteva mogu razmotriti prikupljanje poreskih gubitaka, što im omogućava da nakoknade kapitalnu dobit gubicima. Investitori sa više izgubljenih sredstava od dobitnika mogu čak odbiti do 3.000 dolara od svog redovnog prihoda.

Ako se suočavate sa godinom sa neubičajeno visokim prihodima ili ste imali ogromne gubitke, ovo bi mogla biti dobra strategija“, rekao je Ashton Lawrence, CFP u Goldfinch Wealth Management u Greenville-u, South Carolina.

Međutim, oni koji se nadaju da će istovariti i ponovo otkupiti istu imovinu moraju biti svesni takozvanih „wash-sale“ pravila prodaje, koja sprečavaju nekoga da odbije gubitak ako otkupi „suštinski identična“ ulaganja u roku od 30 dana.

A investitori ispod određenog oporezivog praga prihoda mogu izbeći naplatu kapitalne dobiti na profitabilna sredstva koja se drže duže od jedne godine.

Zatim, oni mogu ponovo otkupiti istu investiciju za takozvanu pojačanu osnovu, prilagođavajući nabavnu cenu sadašnjoj vrednosti za niže buduće poreze.

Stope poreza na kapitalnu dobit za 2021.godine

Stopa dugoročne kapitalne dobiti

Oporezivi prihod

0%

$0 to $40,400

0%

$0 to $80,800

15%

$40,401 to $445,850

20%

$445,850 i više

20%

$501,601 i više

15%

$80,801 do $501,600

Podnosioci u braku koji podnose zajedno

Podnosioci koji nisu u braku

 

Donirajte u dobrotvorne svrhe

Filantropski investitori takođe mogu da razmotre dobrotvorni poklon na kraju godine, sa najprofitabilnijom imovinom koja se drži duže od jedne godine, kao što su akcije ili kriptovalute, što nudi najveću poresku olakšicu.

Uz standardni odbitak od 12.550 dolara za pojedinačne podnosioce zahteva (25.100 doalra za prove koji podnesu zajedno) u 2021.godini, teže je nabrojati i tražiti otpis.

Međutim, za 2021.godinu, pojedinačni podnosioci mogu zahtevati poresku olakšicu u iznosu do 300 dolara u gotovini (600 dolara za zajedničke povraćaje), čak i ako ne navode odbitke.

Penzioneri starosti 70½ i stariji mogu razmotriti takozvanu kvalifikovanu dobrotvornu distribuciju, direktnu uplatu sa individualnih računa za penzionisanje pre oporezivanja, koja se ne računa kao oporezivi prihod.

Neko od 72 godine i stariji može ga koristiti da zadovolji svoju godišnju potrebnu minimalnu distribuciju.

Kvalifikovana dobrotvorna distribucija je vredna strategija darivanja ako želite da date u dobrotvorne svrhe na poreski efikasan način“, rekao je Lawrence.

Platite medicinske troškove

Ako planirate da navedete odbitke i potrošite značajne iznose na medicnske troškove u 2021.godini, možda bi imalo smisla da platite račune za zdravstvenu zaštitu pre kraja godine da biste zatražili veći otpis.

U 2021.godini, podnosioci zahteva mogu zahtevati odbitak medicinskih troškova ako prihvatljivi troškovi – kao što su troškovi lekara, posete bolnici, lekovi na recept i drugo – premašuju 7,5% prilagođenog bruto prihoda.

Kvalifikacioni troškovi naplaćeni sa kreditne kartice na dan ili pre 31.decembra 2021.godine biće prijavljeni u vašoj poreskoj prijavi za 2021.godinu“, rekao je Harris.

Odložite prihode za 2022.godine

Oni koji očekuju manje zarade u 2022.godini mogu razmotriti odlaganje prihoda, kao što su bonusi na kraju godine ili druga plaćanja u januaru.

Čuvajte se, jer bi vaši porezi mogli biti veći 2022.godine, nego 2021.godine“, rekao je Patrick Amey, CFP i savetnik u Financial Advisory Service, Inc.u Overland Park, Kansas. „Ali, to bi odložilo plaćanje poreza na prihod za celu godinu“.

 

Izvor: Cnbc.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0