Tropska oluja Lee može postati snažan uragan do petka. Da li je istočna obala SAD u opasnosti?

Tropska oluja Lee može postati snažan uragan do petka. Da li je istočna obala SAD u opasnosti?

Najbolje žurke u Majamiju za Noć veštica 2021.godine
Folk Festival kod Crkve Sv. Save u St. Petersburg-u 17.Februara
Majami je grad sa najvećim rastom troškova života u Americi

Tropska oluja Lee formirala se u Atlantskom okeanu daleko istočno od Sjedinjenih Američkih Država u utorak popodne i očekuje se da će postati veliki uragan, sa vetrovima preko 225 km/h tokom vikenda.

Pitanje je gde se kreće? I da li bi mogao uticati na SAD?

“Svi oni koji žive na Karibima i duž istočne obale od Floride do Mainea trebalo bi da pažljivo prate ovu situaciju”, rekao je meteorolog iz AccuWeather-a, Brandon Buckingham. “U zavisnosti od puta kojim se ovaj sistem kreće, očekivani vremenski okvir za potencijalne uticaje na Sjedinjene Države i Atlantsku Kanadu može biti od 13. do 16. septembra.”

Lee, sa vetrovima od 72 km/h, nalazi se više od 2.090 km istočno od karipskih ostrva, izjavio je Nacionalni centar za uragane. Uragan bi mogao uticati na Leeward ostrva tokom vikenda, ali je prerano odrediti koliko će se oluja približiti ostrvima, napisao je stručnjak za uragane, Eric Blake, u izveštaju centra u 17h. Brzo jačanje je verovatno. “Postaje pitanje kada, a ne da li će doći do brzog jačanja sa Lee”, rekao je Blake. Prognoza sada predviđa da će Lee postati uragan kategorije 4 sa vetrovima od 225 km/h do subote ujutro istočno od Portorika i nastaviti jačati u oluju od 233 km/h do nedelje.

Smanjenje vetra na njegovom putu uz toplo okeansko vodeno područje od oko 30 stepeni stvoriće povoljne uslove za jačanje Lee, napisao je Blake, a nekoliko modela predviđa veće vetrove od onih u novoj prognozi centra. Smicanje vetrova razara razvijajuće oluje, dok topla voda deluje kao gorivo za jačanje oluja.

Prognoza i vreme vetrova, prema podacima od 17h u utorak:

Najnoviji podaci sugerišu da bi trag oluje mogao varirati preko širokog pojasa od obale prema severu do istočne Kanade, ili čak potpuno zaobići obalu, rekao je AccuWeather.

Prema meteorologu Weather.com-a, Jonathanu Erdmanu, “kombinacija faktora će odrediti gde će se uragan kretati” dok prelazi preko Atlantika.

To uključuje koliko je snažno i prostrano visokopritisno područje Bermuda-Azora u to vreme. “Ovo deluje kao volan za tropske talase, oluje i uragane u tropima”, rekao je Erdman. Ako je visina slabija, Lee bi mogao samo da se vrati na more. Ako je jača, oluja bi mogla uticati na istočnu obalu SAD-a, rekao je.

Centar za praćenje uragana: Prognozirana putanja pokazuje najverovatniji put centra oluje.

COMMENTS

WORDPRESS: 0