Troškovi aplikacije za “Zelenu kartu” biće skuplji za 130%. Evo kada bi nove cene trebalo da stupe na snagu

Troškovi aplikacije za “Zelenu kartu” biće skuplji za 130%. Evo kada bi nove cene trebalo da stupe na snagu

Svi aplikanti za zelenu kartu sada moraju biti potpuno vakcinisani protiv COVID-19
Ovo su TOP 10 zanimanja budućnosti u Americi. Evo koliko su plaćeni
Rođenje ’ilegalne’ imigracije u Americi – Evo kako je nastao ovaj pojam i ograničenje broja doseljenika

Period javnog razmatranja za predloženo povećanje imigracionih naknada od strane USCIS-a završio je 13. marta 2023. Agencija je prvobitno postavila rok za javnu diskusiju za 6. mart, ali ga je produžila za nedelju dana zbog tehničkog problema. Tokom perioda javnog razmatranja, agencija je prikupila više od 6.000 javnih komentara, sa kritikama na račun predloženih povećanja troškova i uticaja koji bi oni mogli da imaju na američka preduzeća, radnu snagu i porodice. Povećanja naknade neće stupiti na snagu dok se konačno pravilo ne objavi, a nejasno je da li će agencija nastaviti sa povećanjem takse koje je predložila u januaru ili će konačno pravilo biti izmenjena verzija zasnovana na povratnim informacijama javnosti.

Šta se dešava?

USCIS je u januaru objavio predlog kojim bi se povećale takse za prijavu za skoro svaku kategoriju imigranata u Sjedinjenim Državama. Dok je rano izveštavanje u štampi bilo fokusirano na značajno povećanje cena za vize zasnovane na zapošljavanju kao što je H1B, Boundless je otkrio da će se prijave za imigrante zasnovane na porodici takođe suočiti sa dramatičnim povećanjem naknada. Ovo uključuje udvostručenje ukupnih naknada sa 1760 dolara na preko 3640 dolara za mnoge aplikacije za zelenu kartu zasnovane na braku kada se uključi i obavezna peticija I-130 za člana porodice. Pored toga, naknade za pratnju dece više neće biti smanjene, a njihovi troškovi će odražavati prijave odraslih. Za četvoročlanu porodicu imigranata, troškovi dovođenja supružnika i dvoje dece u Sjedinjene Države mogli bi premašiti 10.000 dolara prema ovom novom predlogu naknade.

Ostale aplikacije za imigraciju takođe će porasti u ceni: zahtev za vizu za verenika će se povećati za 35%, sa 535 na 720 dolara, zahtev za rođaka će se povećati za 53% sa 535 na 820 dolara, a zahtev za uklanjanje uslova će se povećati za 76%, sa 680 na 1.195 dolara.

Za potpunu listu predloženih promena taksi i koliko podnosioci zahteva mogu očekivati da plate za određene kategorije viza, idite u Boundless-ov USCIS vodič za naknade.

Zašto se ovo dešava?

Predložena povećanja naknada se očekuju pošto je agencija obavezna da revidira svoju strukturu imigracionih taksi svake dve godine. USCIS prima otprilike 96% svojih sredstava od taksi za podnošenje prijava i nije uveo nove naknade od 2016. Agencija koja nema novca suočava se sa kadrovskim izazovima i sve većim brojem zaostalih aplikacija. Direktor USCIS-a Ur M. Jaddou izjavio je da bi nova struktura naknada omogućila agenciji da „poboljša operacije za korisničku podršku i upravlja dolaznim opterećenjem“.

Kada će ove promene stupiti na snagu?

Od USCIS-a se zahteva da sledi poseban proces koji je propisan Zakonom o administrativnim procedurama da bi se donele velike promene u svojim uslugama i rasporedu naknada. Prvi korak je objavljivanje predloženog konačnog pravila, koje je objavljeno 4. januara 2023. Nakon objavljivanja predloga, agencija mora da sprovede 60-dnevni period za komentarisanje kako bi prikupila povratne informacije javnosti o predlogu. Kada se period za komentare završi, agencija može preduzeti različite radnje, uključujući modifikaciju ili povlačenje predloga. Nakon bilo kakvih modifikacija na osnovu povratnih informacija, konačno pravilo će biti objavljeno. Ovo se može dogoditi 30 dana nakon završetka perioda javnog komentara. Konačno objavljeno pravilo će navesti datum kada će novo pravilo biti primenjeno, što može biti 30 ili više dana od datuma objavljivanja.

Na osnovu ovog vremenskog okvira, Boundless očekuje da bi, ako konačno pravilo odražava preporučena povećanja naknada uključena u predlog, ove nove naknade mogle da stupe na snagu od maja 2023.

Boundless

COMMENTS

WORDPRESS: 0