Troškovi držanja ljubimca u 2024. godini – Koliko zapravo košta imati kućnog ljubimca?

Troškovi držanja ljubimca u 2024. godini – Koliko zapravo košta imati kućnog ljubimca?

Socijalno distanciranje na snazi i tokom leta, drugi talas zaraze neizbežan
Prva po migraciji stanovništva u SAD: Iz Njujorka se masovne sele na Floridu
Da li je bezbedno utovati sa “Advance Parole” dokumentom tokom imigracionog procesa?

Mnogi Amerikanci imaju ljubimca kojeg smatraju članom porodice. Međutim, vlasnici pasa i mačaka često ne očekuju koliki će biti troškovi.

Prema novom izveštaju sajta za potrošačko trošenje ValuePenguin, troškovi vezani za posedovanje pufnastog prijatelja mogu se nagomilati.

Naime, izveštaj procenjuje da će američka domaćinstva sa ljubimcima potrošiti prosečno 1.733 dolara u 2024. godini. Ovi nalazi zasnivaju se na podacima Američke asocijacije za kućne ljubimce i Američkog biroa za radnu statistiku.

Skoro 2 od 3 američka domaćinstva ima barem jednog ljubimca. Oko polovine (49,4%) ima psa, dok više od trećine (35,3%) ima mačku, prema izveštaju.

Troškovi vezani samo za prvu godinu uključuju nabavku psa ili mačke od odgajivača ili usvajanje iz prihvatilišta, kao i sterilizaciju ili kastraciju.

Evo šta treba znati o troškovima za ljubimce:

Prosečni troškovi posedovanja psa
Donošenje psa kući je uzbudljivo vreme za porodicu, ali troškovi prve godine mogu biti prilično veliki.

Zavisno od rase, veličine i starosti novog psa, kao i da li ga vlasnik nabavlja od odgajivača ili usvaja iz prihvatilišta, ovi troškovi mogu varirati od 1.565 do 6.925 dolara, prema zasebnim procenama sa MarketWatch-a.

Manji psi u dobrom zdravlju generalno koštaju manje od većih, dok su čistokrvni psi skuplji od mešanaca usvojenih iz prihvatilišta.

Godišnje, vlasnici pasa mogu očekivati da će potrošiti prosečno 1.248 dolara na svoje četvoronožne prijatelje u 2024. godini, prema proceni ValuePenguin-a.

Najviše novca se troši na veterinarsku negu, sa prosečno 387 dolara za ove usluge. Nakon toga, vlasnici pasa će potrošiti procenjenih 349 dolara na hranu i 349 dolara na proizvode, navodi izveštaj.

“Ostale usluge” čine oko 12% ukupnih troškova za pse, sa procenjenih 149,78 dolara.

Prosečni troškovi posedovanja mačke
S druge strane, vlasnici mačaka verovatno će potrošiti nešto manje od vlasnika pasa. Kada je u pitanju donošenje mačke kući, porodice mogu očekivati da će početni troškovi varirati od 535 do 2.810 dolara, prema Rover-ovom istraživanju sprovedenom u februaru među 1.000 vlasnika ljubimaca.

To uključuje sve, od troškova usvajanja do sterilizacije ili kastracije, čipovanja, početnih veterinarskih pregleda i opreme.

Godišnje, oni koji imaju mačku u svom domu će potrošiti procenjenih 836 dolara u 2024. godini, prema izveštaju ValuePenguin-a.

Proizvodi čine najveći deo ovih troškova, sa očekivanih prosečnih 326 dolara za vlasnike mačaka, procenjuje izveštaj.

Pored toga, vlasnici mačaka će potrošiti procenjenih 259 dolara na hranu i 217 dolara kod veterinara.

Prosečni troškovi za osiguranje ljubimaca
Troškovi osiguranja ljubimaca prosečno iznose 720 dolara godišnje za pse i 384 dolara za mačke, sa ukupnim prosečnim mesečnim troškom od oko 46 dolara, prema istraživanju MarketWatch Vodiča.

Procene se zasnivaju na cenama 21 nacionalnog pružaoca osiguranja za ljubimce i više od 17.330 ponuda širom svih 50 američkih saveznih država.

I kako su američki potrošači osetili pritisak u svojim novčanicima, tako i neke kompanije za osiguranje ljubimaca. Prošlog meseca, Nationwide je saopštio da će prestati da nude polise za osiguranje ljubimaca u određenim državama usled visoke inflacije.

Kompanija je najavila da će povući neke od svojih ponuda za osiguranje ljubimaca u “nekim državama” u “teškom” potezu koji će dovesti do gubitka pokrića za 100.000 ljubimaca.

FOX13

COMMENTS

WORDPRESS: 0