Tržište nekretnina na Floridi ‘u riziku’ u čak 13 različitih gradova

Tržište nekretnina na Floridi ‘u riziku’ u čak 13 različitih gradova

Perez Art Museum ponovo se otvara za posetioce početkom novembra
21 način kako da onlajn zaradite $100 dnevno
Američki regulatori uskoro daju dozvolu za kombinovanje vakcina

Trinaest od 15 tržišta nekretnina sa najvećim rizikom od korekcije cena kuća u narednim mesecima, prema nedavnom istraživanju kompanije Parcl Labs, nalazi se na Floridi, gde je došlo do velikog priliva novih stanova.

Tim kompanije Parcl Labs, koji pruža podatke u realnom vremenu, analitiku i istraživanja tržišta nekretnina, analizirao je oko 1.000 tržišta nekretnina u Americi kako bi identifikovao rane znakove tržišnih pritisaka koji bi mogli dovesti do pada cena. Utvrdili su da su “problem” pred sunčanom državom, koju su opisali kao “epicentar” nesrazmera između ponude i tražnje.

Pet gradova sa najvećom razlikom između ponude i tražnje, što je jedan od faktora koje je Parcl Labs razmatrao u svojoj analizi, nalazi se u Floridi: Pensakola (+52% porast ponude, -28% pad tražnje); North Port, FL (+50%, -18%); Naples (+44%, -14%); Port St. Lucie (+40%, -22%); i Palm Bay (+39%, -18%).

Četiri od pet tržišta koja se očekuje da vide najveći pad cena u narednim mesecima, mada pad cena nije garantovan, takođe su u ovoj državi. To uključuje neke od istih metropolitanskih područja u kojima opada tražnja, kao što su North Port (52% listiranja sa smanjenjem cena); Tampa (49%); Naples (46%); i Palm Bay (44%). Myrtle Beach, Južna Karolina, takođe je među top pet gradova sa očekivanim smanjenjem cena od 46%.

Više tržišta u Floridi već je videlo dramatičan pad cena od početka pandemije 2020. godine, koja je dovela do procvata tržišta nekretnina u Americi zbog niskih hipotekarnih stopa, visoke tražnje i nedostatka ponude, što je rezultiralo žestokim nadmetanjem kupaca.

U Floridi, mogućnost rada na daljinu dovela je do priliva ljudi koji se sele iz drugih država u potrazi za toplim vremenom, sunčanim nebom i jeftinijim porezima. Kraj zdravstvene krize i želja kompanija da vrate svoje radnike u kancelarije značili su nagli pad dolazaka, kao i odlazak nekih koji su već migrirali u Sunčanu državu.

Prema podacima Parcl Labs-a, cene u Lakelandu sada su -4,63% niže u odnosu na vrhunac u 2020. godini, kada su porasle za 51,36%. U Sebastianu su sada niže za -4,14% u odnosu na vrhunac od +61,43%; u Gainesville-u za 2,28% u odnosu na +50,21%. Deltona, Homosassa Springs, Tampa, Ocala, Port St. Lucie, Miami i Orlando takođe su videli zahlađenje cena od njihovih vrhunaca tokom pandemije.

Inventar u ovoj državi raste brže nego u ostatku zemlje. Florida, zajedno sa Teksasom, spada među države koje su u poslednjih nekoliko godina gradile najviše novih domova, pokušavajući da popune jaz između tražnje i ponude koji je obeležio pandemiju. Međutim, sada, dok hipotekarne stope ostaju visoke, a premije za osiguranje domova u Sunčanoj državi rastu, kupci su malo oprezniji.

newsweek

COMMENTS

WORDPRESS: 0