Tržište nekretnina u krizi: Ovo su američki gradovi sa najvećim padom cena

Tržište nekretnina u krizi: Ovo su američki gradovi sa najvećim padom cena

Trećina Amerikanaca više troši na kafu nego na investicije kaže istraživanje
South Pointe Park na Miami Beach-u ponovo zatvoren!
Srednja prodajna cena nekretnina u Majamiju dostigla novi vrhunac

Cene stanova i kuća u SAD-u beleže pad od vrhunca dostignutog u julu prošle godine, prema indeksu cena kuća Moody’s Analytics. Prosečan pad cena porodičnih kuća iznosi 2,2%, ali se taj pad nije podelio podjednako – kuće u mnogim gradovima i državama istočne obale zadržale su svoju vrednost, dok su neke skupe metro oblasti Zapadne obale doživele dvocifren pad.

Kako se ističe, vrednosti kuća su porasle tokom ere pandemije zbog velikih hipotekarnih stopa i velike potražnje za prostorom za daljinski rad. Međutim, hipotekarne stope su porasle kao posledica povećanja kamatnih stopa Federalnih rezervi protiv inflacije, što je dovelo do smanjenja potražnje za nekretninama.

Houses and skyscrapers of the San Francisco financial district.

Rast cena tokom pandemije u kombinaciji sa višim kamatnim stopama, dovelo je do toga da je tipična mesečna isplata hipoteke na novokupljeni dom porasla na 2.060 dolara, u odnosu na 1.204 dolara pre pandemije.

Moody’s Analytics ističe da je najskuplji segment tržišta najteže pogođen, a najoštriji padovi su koncentrisani na nepristupačnim i precenjenim tržištima Zapadne obale. Cene kuća u oblasti metroa u San Francisku, gde kuća za jednu porodicu u proseku košta 1,4 miliona dolara, prema podacima sa sajta za nekretnine Redfin, pale su za 13,16 odsto u odnosu na vrhunac prema Moody’s-u.

Ekonomisti u Moody’s Analytics-u su u komentaru napisali da se tržište nekretnina u SAD-u bori da nađe svoje uporište jer niska pristupačnost potkopava potražnju.

U svakom slučaju, kao i kod većine stvari u nekretninama, ključ je lokacija, lokacija, lokacija!

 

Izvor: Investopedia.com

COMMENTS

WORDPRESS: 1
  • comment-avatar

    Kada cene rastu u krizi su postanari, kada je cene padaju kriza je nekretneina. Nadam se da će kriza da se nastavi i produbi. Nadam se i da će ta kriza preći konačno i u Beogradu i Novom Sadu i da će nekretenine početi da padaju.