TurboTax će isplatiti 141 milion dolara odštete korisnicima – saznajte ko se kvalifikuje!

TurboTax će isplatiti 141 milion dolara odštete korisnicima – saznajte ko se kvalifikuje!

Ne propustite – Sajam knjiga u Majamiju
ICE testira pametne uređaje za praćenje migranata u procesu deportacije
U Compass Areni uspešno održan prvi Balkan Business Conference!

Kompanija Intuit, vlasnik TurboTax-a, pristao je da plati 141 milion dolara američkim poreskim obveznicima kojima je navodno nepravedno naplaćen besplatan softver za prijavljivanje poreza. Ovaj sporazum postignut je sa nekoliko država, a državna tužiteljka Njujorka, Letitia James, izvestila je da će otprilike 4,4 miliona potrošača biti pogođeno ovim poravnanjem.

Da bi se kvalifikovali za poravnanje, potrošači moraju da su koristili TurboTax za federalne prijave za poreske godine 2016, 2017 ili 2018, ali su takođe ispunjavali uslove za besplatnu verziju softvera putem IRS Free File-a. Sporazum se odnosi na one koji su ispunjavali uslove za besplatno fajlovanje i koji su započeli 2016., 2017. ili 2018.godine savezne povraćaje poreza sa Intuit-ovim besplatnim softverom. Ako su potrošači platili Intuit-u da završi njihove prijave poreza, a nisu koristili Intuit-ov proizvod Free File u prethodnoj godini, takođe se mogu kvalifikovati za poravnanje.

Prema rečima portparola Intuit-a, kompanija je “zadovoljna što je postigla rezoluciju sa državnim tužiocem koja će osigurati da kompanija može da vrati naš fokus na pružanje vitalnih usluga američkim poreskim obveznicima danas i u budućnosti“. Međutim, kompanija nije priznala da nije počinila ništa u okviru sporazuma.

Državna tužiteljka Njujorka, Letitia James, opisala je TurboTax-ov marketing kao “grabežljiv i obmanjujući”, i rekla da je prevario milione američkih poreskih obveznika sa nižim prihodima koji su pokušavali da ispune svoje zakonske obaveze da podnose poreze. James je izjavila da će se ovim poravnanjem novac vratiti u džepove vrednih poreskih obveznika koji nikada nisu trebali da plate da bi prijavili svoje poreze.

Iako isplate počinju u maju, neki čekovi neće stići do potrošača do početka juna, u zavisnosti od datuma slanja, navodi se na veb stranici poravnanja. Međutim, ako ne dobijete sredstva do sredine juna, možete da zatražite ponovno izdavanje putem veb-sajta sa ID-om podnosioca zahteva koji se izdaje e-poštom.

Dok se otprilike 70% poreskih obveznika kvalifikuje za Free File, samo 2% ga je koristilo tokom sezone podnošenja zahteva 2022. godine, prema godišnjem izveštaju Nacionalnog zastupnika poreskih obveznika Kongresu.

 

 

Izvor: Cnbc.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0