U Americi započela distribucija vakcine protiv koronavirusa

U Americi započela distribucija vakcine protiv koronavirusa

Američke države sa najvećom stopom korupcije u 2022.godini
Florida donosi velike poreske olakšice: Saznajte šta vas očekuje
Da li će ilegalni imigranti dobiti 1200$ pomoći?

Tri kamiona napustila su u nedelju postrojenje farmaceutske kompanije „Fajzer“ u Mičigenu, čime je zvanično otpočela distribucija vakcine protiv koronavirusa – koju je „Fajzer“ razvio u saradnji sa nemačkim „Bajontekom“.

Kamioni su objekat napustili u nedelju ujutru u pratnji vozila koja ih obezbeđuju. Doze vakcina skladište se na poseban način kako bi bila održana niska temperature na kojoj bi ih trebalo čuvati.

Distribucija vakcine počinje trenutku kada Sjedinjene Države beleže najviše brojke obolelih i preminulih od kada je počela globalna pandemija koronavirusa.

Od posledica te bolesti u Sjedinjenim Državama dnevno život izgubi 2.400 građana – dok se ukupan broj smrtnih slučajeva približava broju od 300.000. Prema podacima Univerziteta Džons Hopkins – broj obolelih u SAD premašio je 16 miliona.

Federalne vlasti planiraju da prvih 2,9 miliona doza distribuiraju u 64 američke države, veće teritorije, gradove i pet agencija. Uprkos tome što vlasti organizuju proces – države odlučuju prioritete pri vakcinisanju.

Uprava za hranu i lekove (FDA) kasno u petak odobrila je vakcinu, koju su razvili američki proizvođač lekova Fajzer i nemački partner BioNTek, za hitnu upotrebu. Pokazalo se da je vakcina, koja se mora držati na minus 70 stepeni Celzijusa, 95 odsto efikasna u sprečavanju Kovida 19 u kasnoj fazi ispitivanja.

Zdravstveni radnici i stariji ljudi u staračkim domovima biće prvi na redu koji će dobiti prvu rundu od 2,9 miliona doza. Dve doze po osobi, u razmaku od tri nedelje, potrebne su za maksimalnu rezistenciju na patogen Kovid 19.

Izvor: Glas Amerike

COMMENTS

WORDPRESS: 0