U Ameriku bez Covid testa – Ukida se obavezno testiranje za putnike iz inostranstva

U Ameriku bez Covid testa – Ukida se obavezno testiranje za putnike iz inostranstva

Miami Grand Prix – Ovo je raspored i cene karata za najveći događaj godine u Majamiju
Kako je nastao $ – Simbol američkog dolara
Majami: Još uvek se ne zna dobitnik džekpota od 214 miliona dolara

Bajdenova administracija odlučila je da ukine obavezno testiranje na kovid 19 putnika koji dolaze iz inostranstva, dan pre leta.

Direktorka Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) Rošel Valenski izdala je uredbu za ukidanje obaveznog testiranja – koja stupa na snagu u subotu, minut posle ponoći po lokalnom vremenu – uz ocenu da “da je trenutno nepotrebna”.

Sekretar za zdravlje Havijer Besera rekao je da je odluka CDC-a zasnovana na nauci i dostupnim podacima i dodao da agencija neće oklevati “da ponovo uvede testiranje pre leta, ako to bude potrebno kasnije.

Neimenovani visoki zvaničnik administracije rekao je da će CDC preispitati potrebu za obaveznim kovid testovima svakih 90 dana, i da bi ta mera mogla da bude ponovo uvedena ako se pojave zabrinjavajuće nove varijante koronavirusa.

Administracija je pošle godina uvela obavezno testiranje, nakon što je ukinula zabranu dolaska putnika iz nekoliko desetina zemalja – većeg dela Evrope, Kine, Brazila, Južnoafričke Republike, Indije i Irana – a umesto toga se usredsredila na pojedinačnu procenu rizika. Takođe je postavila uslov da punoljetni stranci koji putuju u SAD moraju da budu u potpunosti vakcinisani, uz ograničene izuzetke.

CDC i dalje zahteva od većine putnika, koji nisu američki državljani, da budu vakcinisani protiv kovida da bi putovali u SAD.

Prema početnoj odluci, građani koji su u potpunosti vakcinisani morali su da pokažu dokaz o negativnom testu urađenom u roku od tri dana pre putovanja, dok su nevakcinisani morali da se testiraju dan pre leta.

U novembru, dok se veoma zarazna omikron varijanta širila svetom, Bajdenova administracija je pooštrila mere i zahtevala od svih putnika koji dolaze iz inostranstva, bez obzira na to da li su vakcinisani, da se testiraju dan pre leta u SAD.

Aviokompanije i turističke organizacije mesecima su vršile pritisak na administraciju da ukine obavezno testiranje, navodeći da to obeshrabruje ljude da rezervišu putovanja u inostranstvo. Mnoge druge zemlje ukinule su obavezno testiranje za putnike koji su u potpunosti vakcinisani i bustovani, da bi podstakle turizam.

Glas Amerike

COMMENTS

WORDPRESS: 0