U Kongresu ponovo predložen zakon o četvorodnevnom radnom vremenu

U Kongresu ponovo predložen zakon o četvorodnevnom radnom vremenu

Najdosadnije države u Americi za 2021.godinu
Kompanija „Tesla“ povlači više od 320.000 automobila u Americi
Potencijalne kazne za zapošljavanje nedokumentovanih imigranata

Može li četvorodnevna radna nedelja biti u našoj budućnosti? Moguće.

Kongresmen Mark Takano ponovo je uveo predlog zakona ranije ovog meseca kojim bi se standardna radna nedelja smanjila sa 40 na 32 sata, čime bi se prekinuo tradicionalni petodnevni radni ciklus.

Takan-ovo zakonodavstvo, Zakon o 32-časovnoj radnoj nedelji (Thirty-Two Hour Workweek), izmenio bi definiciju radne nedelje u saveznom Zakonu o pravednim radnim standardima iz 1938.godine. To bi zahtevalo isplatu prekovremenog rada po stopi od pola za svakog zaposlenog koji radi više od 32 sata u nedelju dana.

Radnici širom nacije kolektivno preispituju svoj odnos prema radu – i naši zakoni moraju da slede njihov primer“, rekao je predstavnik Mark Takano. „Pred nama je prilika da unesemo zdravorazumske promene u standarde rada prenete iz druge ere. Zakon o tridesetdvosatnoj radnoj nedelji bi poboljšao kvalitet života radnika, zadovoljavajući potražnju za skraćenom radnom nedeljom koja omogućava prostor za živite, igrajte se i uživajte u životu potpunije van posla“.

Predlog bi se odnosio na radnike koji nisu izuzeti i koji su obično plaćeni po satu; neki plaćeni radnici bi takođe ispunili odredbe zakona.

Predloženi zakon bi značio da poslodavci moraju da nadoknade zaposlenima za sate preko 32 godine ili će se suočiti sa prazninama u kadrovima koji bi zahtevali zapošljavanje više radnika.

Prema saopštenju Takan-ove kancelarije, predloženi zakon bi stvorio veće učešće na tržištu rada i omogućio zaposlenima da pregovaraju o povećanju plata i radnih uslova.

Ovaj zakon ima potencijal da poveća mogućnosti zarade za veći broj radnika ograničavanjem broja sati potrebnih za dostizanje praga punog radnog vremena, kao i da omogući bolju ravnotežu između posla i privatnog života i opšte zdravstvene rezultate“, navodi se u saopštenju. na izjavu o računu iz Takan-ove kancelarije.

Predlog zakona je podržalo nekoliko organizacija, uključujući Institut za ekonomsku politiku i Američku federaciju rada i Kongres industrijskih organizacija.

U proseku, radnici u SAD-u rade 200 sati godišnje više od radnika u drugim razvijenim državama, navodi se u saopštenju koje je objavio Takano.

Pitanje skraćene radne nedelje je pitanje produktivnosti za poslodavce i pitanje kvaliteta života zaposlenih koje se širi na sfere izvan samog posla; na zdravstvenu zaštitu, obrazovanje i brigu o deci utiče broj sati koje zaposleni provode na poslu“.

Druge države su istražile ideju o kraćoj radnoj nedelji. Island je testirao 35-36 kraću radnu nedelju i studije su pokazale da je to bio „neverovatan uspeh“.

Proba četvorodnevne radne nedelje u Britaniji, koja se naplaćuje kao najveća na svetu, pokazala je da će ogromna većina od 61 kompanije koje su učestvovale od juna do decembra nastaviti sa kraćim radnim vremenom i da je većina zaposlenih bila manje pod stresom i da je imala mnogo bolji balans poslovnog i privatnog života.

Japan, poznat po svom dugom radnom vremenu, predstavio je planove da preporuči kompanijama da dozvole svom osoblju da rade četvorodnevne nedelje kao deo vladinih napora da poboljša ravnotežu između posla i privatnog života.

Da biste pročitali više o ovom zakonu, kliknite OVDE.

 

Izvor: Foxcla.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0