U.S. News lista najboljih zemalja na svetu. Evo gde se nalazi SAD i zemlje bivše Jugoslavije

U.S. News lista najboljih zemalja na svetu. Evo gde se nalazi SAD i zemlje bivše Jugoslavije

Koliko je realan Bajdenov plan da legalizuje jedanaest miliona imigranata?
Četiri razloga zbog kojih IRS može proveravati vašu poresku prijavu
Novi zakon će primorati Twitter, TikTok i druge društvene mreže da povećaju transparentnost

Јedna država je povratila svoje mesto na vrhu liste nakon jednogodišnje pauze, dok su Sjedinjene Države ponovo napredovale

Switzerland, Bern, daily life.

Švajcarska je povratila svoje prvo mesto na godišnjoj rang listi najboljih država U.S. News & World Report-a, nakon jednogodišnje pauze, dok su Sjedinjene Države i Švedska ušle u prvih 5 u sedmom izdanju analze, objavljeno je u utorak.

Sa finansijske ili industrijske tačke gledišta, neke od najvećih kompanija koje posreduju u sirovinama – na primer, sa naftom – nalaze se u Švajcarskoj“, kaže Carlo Bastasin, nerezidentni viši saradnik u programu spoljne politike Instituta Brookings, napominjući da bi država mogla imati koristi u percepciji svoje tradicije neutralnosti i usred međunarodnog sukoba.

Ovo je 10 najboljih država na svetu, prema U.S. News & World Reporrt-u:

  1. Švajcarska (Switzerland)
  2. Nemačka (Germany)
  3. Kanada (Canada)
  4. Sjedinjene Države (United States)
  5. Švedska (Sweden)
  6. Japan
  7. Australija (Australia)
  8. Ujedinjeno Kraljevstvo (United Kingdom)
  9. Francuska (France)
  10. Danska (Denmark)

Rangiranje i analiza najboljih država iz U.S. News-a su formirani u partnerstvu sa BAV Group-om – jedinicom globalne kompanije za marketinške komunikacije WPP – i Wharton školom Univerzitetea u Pensilvaniji (Wharton School of the University of Pennsylvania). Projekat je zasnovan na globalnoj anketi u kojoj je više od 17.000 ljudi povezivalo različite države sa specifičnim atributima, u rasponu od „dinamičnosti“ i „liderstva“ do „brige o ljudskim pravima“ i „posvećenosti socijalnoj pravdi“. Istraživanje je sadržalo ukupno 73 atributa i obuhvatilo je 85 država. Četiri države nikada ranije nisu bile uključene na rang listi – Bangladeš (Bangladesh), Kamerun (Cameroon), Paragvaj (Paraguay) i Zambija (Zambia) – nalaze se na ovogodišnjoj lilsti nakon što su ispunile kriterijume referentnih vrednosti.

Sjedinjene Države su se ove godine vratile u prvih 5 nakon skoka sa 7.mesta na rang listi za 2021.godinu. država se nalazi na ili blizu vrha u nekoliko kategorija: broj 1 po pitanju moći i agilnosti, broj 2 po pitanju preduzetništva i broj 3 po kulturnom uticaju.

Srbija se nalazi na samom dnu ove liste, među 10 najgore rangiranih država na svetu u društvu Irana, Belorusije, Libana. Od zemalja bivše Jugoslavije najbolje je plasirana Hrvatska koja se nalazi na 45 mestu ove liste, Slovenija je 61. dok ostale zemlje nisu ušle na ovu listu.

Sjedinjene Države nisu bile jedina država koja se podigla na rang listi: Francuska i Danska, na primer, su napredovale za dva mesta u odnosu na prošlu godinu, i ušle su u prvih 10. Ali, neke od najvećih ’uzlaznih’ država bile su države niže na listi – uključujući nekoliko onih koje su povezane sa tekućim ratom u Istočnoj Evropi, koji izgleda da je uticao na globalnu percepciju država koje su uključene i direktno i indirektno.

Nasuprot tome, Rusija – gde istraživanje na kojem su rangiranja zasnovana nije objavljeno ove godine – i neke od njenih savezničkih država su poprilično nazadovale na listi, pri čemu je država koja je napala Ukrajinu u februaru 2022.godine pala sa 12.mesta iz 2021.godine na 36.mesto. U međuvremenu, više od 82% ukupnog broja ispitanika u anketi se složilo da „globalni imidž Rusije opada“ zbog rata, a Belorusija, Kazahstan i Uzbekistan – tri ruska saveznika – su pala takođe najmanje 10 mesta. Belorusija je pala i postala najniže ranigrana država u analzi.

10 najniže rangiranih država na svetu su:

#85 Belorusija (Belarus)

#84 Uzbekistan

#83 Iran

#82 Kazahstan (Kazakhstan)

#81 Srbija (Serbia)

#80 Alžir (Algeria)

#79 Liban (Lebanon)

#78 Oman

#77 Zambija (Zambia)

#76 Mjanmar (Myanmar)

Druga pitanja koja su bila važna za ispitanike iz najboljih država uključuju borbu sa pandemijom virusa COVID-19 – koja traje tri godine od kako ju je Svetska zdravstvena organizacija proglasila pandemijom – i inflacijom.

Skoro 80% – u odnosu na 75% prošle godine – ispitanih se složilo sa izjavom: „Odobravam napore moje države da zaštiti građane od pandemije virusa COVID-19“. Države sa nekim od najviših procenata odboravanja odgovora na pandemiju uključivale su Kinu, Indoneziju i Saudijsku Arabiju, dok su države poput Danske, Finske, Nemačke, Švedske i Švajcarske dobile najviše ocene za šire „zdravstveno svesno“ i „dobro razvijen sistem javnog zdravlja“.

Ispitanici su takođe bili zabrinuti zbog inflacije i stanja svetske ekonomije uopšte. Više od 82% se složilo sa izjavom koja opisuje globalnu ekonomiju kao „u padu“, dok 85% veruje da će „inflacija nastaviti da se pogoršava“.

Da biste saznali više o tome kako su formirane rang liste najboljih država za 2022.godinu, kliknite OVDE da pročitate našu metodologiju.

 

Izvor: Usnews.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0