U susret prazniku Cinco de Mayo – Istorija ovog dana u Sjedinjenim Državama

U susret prazniku Cinco de Mayo – Istorija ovog dana u Sjedinjenim Državama

American Suburbs – Interesantna priča o nastanku prvih američkih predgrađa
Venetian Causeway – najstariji most u Majamiju
Kako izgleda i kako je nastala zastava države Floride

Cinco de Mayo, ili Peti maj, je praznik koji slavi datum pobede meksičke vojske 5.maja 1862.godine nad Francuskom u Bici kod Pueble (Battle of Puebla) tokom Francusko-meksičkog rata. Dan, koji pada u četvrtak, 5.maja 2022.godine, poznat je i kao Dan bitke kod Pueble. Iako je to relativno manji praznik u Meksiku, u Sjedinjenim Državama je Cinco de Mayo evoluirao u komemoraciju meksičke kulture i nasleđa, posebno u oblastima sa velikom meksičko-američkom populacijom.

Istorija praznika

Cinco de Mayo nije Dan nezavisnosti Meksika, što je veoma popularna zabluda. Umesto toga, praznik obeležava samo jednu bitku. Tokom 1861.godine, Benito Juarez – pravnik i član domorodačkog plemena Zapotec – je izabran za predsednika Meksika. U to vreme, država je bila u finansijskoj propasti nakon godina unutrašnjih sukoba, a novi predsednik je bio primoran da ne otplati dugove evropskim vladama.

Kao odgovor, Francuska, Britanija i Španija su poslale mornaričke snage u Veracruz, Mexico, tražeći otplatu. Britanija i Španija su pregovarale sa Meksikom i povukle svoje snage.

Međutim, Francuska, kojom je vladao Napoleon III, je odlučila da iskoristi priliku da od meksičke teritorije izdvoji deo carstva. Krajem 1861.godine, dobro naoružana francuska flota je upala u Veracruz, iskrcavajući velike snage trupa i nateravši predsednika Juarez-a i njegovu vladu u povlačenje.

Bitka kod Pueble

Sigurni da će uspeh doći brzo, 6.000 francuskih vojnika pod komandom generala Charles Latrille de Lorencez-a je krenulo da napadne Puebla de Los Angeles, mali grad u istočno-centralnom Meksiku. Iz svog novog štaba na severu, Juarez je sakupio odabrane snage od 2.000 lojalnih muškaraca – od kojih su mnogi ili starosedeoci Meksikanci ili ljudi mešovitog porekla – i poslao ih u Pueblu.

Mnogobrojni i slabo snabdeveni Meksikanci, predvođeni generalom Ignacio Zaragoza-om u Texas-u, napravili su od grada utvrđenje i pripremili se za francuski napad. Petog maja 1862.godine, Lorencez je okupio svoju vojsku – uz podršku teške artiljerije – ispred grada Puebla i predvodio napad.

Koliko je trajala bitka kod Pueble?

Bitka je trajala od jutra do rane večeri, a kada su se Francuzi konačno povukli, izgubili su skoro 500 vojnika. U sukobu je ubijeno manje od 100 Meksikanaca.

Iako nije bila velika strateška pobeda protiv Francuza, uspeh Zaragoza-e u Bici kod Pueble 5.maja predstavljao je veliku simboličku pobedu za meksičku vladu i podstakao pokret otpora. Tokom 1867.godine – delimično zahvaljujući vojnoj podršci i političkom pritisku Sjedinjenih Država, koje su konačno bile u poziciji da pomognu svom opkoljenom sukobu nakon završetka Građanskog rata – Francuska se konačno povukla.

Iste godine, Juarez-ove snage su zarobile i pogubile austrijskog nadvojvodu Ferdinand Maximilian-a, koga je Napoleon 1864.godine postavio za cara Meksika. Puebla de Los Angeles je preimenovana zbog generala Zaragoza-e, koje je umro do tifusne groznice mesecima nakon svog istorijskog trijumfa.

Cinco de Mayo u Meksiku

U Meksiku, Cinco de Mayo se prvenstveno slavi u državi Puebla, gde se desila neverovatna pobeda Zaragoza-e, iako u proslavi učestvuju i drugi delovi države.

Tradicije uključuju vojne parade, rekreacije Bitke kod Pueble i druge svečane događaje. Za mnoge Meksikance, međutim, 5.maj je dan kao i svaki drugi: nije savezni praznik, tako da kancelarije, banke i prodavnice ostaju otvorene.

Zašto slavimo Cinco de Mayo u Sjedinjenim Državama?

U Sjedinjenim Državama, Cinco de Mayo se naširoko tumači kao proslava meksičke kulture i nasleđa, posebno u oblastima sa značajnom meksičko-američkom populacijom.

Chicano aktivisti su podigli svest o prazniku 1960tih godina, delom zato što su se poistovetili sa pobedom meksičkih starosedelaca (kao što je Juarez) nad evropskim osvajačima tokom Bitke kod Pueble.

Danas gosti obeležavaju tu priliku paradama, zabavama, muzikom marijača, meksičkim narodnim plesom i tradicionalnom hranom kao što su takosi i mole poblano. Neki do najvećih festivala održavaju se u Los Angeles-u, Chicago-u i Houston-u.

 

Izvor: History.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0