Novi imigracioni zakon otežaće Evropljanima put do zelene karte zaposlenjem!

Novi imigracioni zakon otežaće Evropljanima put do zelene karte zaposlenjem!

Poslanici Senata odbacili drugi pokušaj demokrata da legalizuju oko 8 miliona imigranata koji žive u Americi
Da li američka vlada može da zadrži vaš novac ukoliko ste uhapšeni ili deportovani?
Kako da aplicirate za “Zelenu kartu” za članove vaše porodice koji žive van Amerike

Predlog zakona kojim bi se sprečila mogućnost za dobijanje zelene karte na osnovu zapošljavanja, za radnike iz bilo koje druge zemlje osim Indije ili Kine vraća se iduće nedelje dnevni red američkog Senata.

Ako zakon prođe, stručnjaci za imigracionu politiku upozoravaju da bi indijski državljani, kao i mali broj kineskih državljana, u narednih 10 godina, bili jedini strani radnici koji bi mogli da dobiju zelene karte putem zaposlenja. Usvajanje ovog zakona drastično bi otežalo posao američkim kompanijama koje traže talentovane radnike iz drugih zemalja.

U četvrtak je republikanski senator u Juti Mike Lee pokušao da usvoji zakon “Fairness for High-Skilled Immigrants Act”. Međutim, za ovaj zakon je neophodna saglasnost svih senatora, ukoliko se samo jedan protivi glasanju zakon se ne može usvojiti.

Još uvek nije poznato da li senatori sa Floride Marco Rubio i Rick Scott podržavaju ili se protive ovom nacrtu zakona.

Scottova kancelarija je u odgovoru Miami Heraldu u e-mailom rekla da senator još uvek preispituje predlog: „Florida je imigraciona država i cenimo našu različitost. Ali takođe moramo popraviti naš imigracioni sistem kako bi sve imalo smisla.”

Predloženi zakon bi otežao mogućnost kompanija sa sedištem na Floridi da se takmiče u globalnoj ekonomiji i umanjio bi aspiracije bilo kakvih neindijskih ili ne-kineskih imigranata da dobiju zelenu kartu putem zaposlenja.

„Poslodavci iz država koji su tehnološki centri, kao što su Kalifornija i Juta, tradicionalno koriste radnike iz Indije jer imaju više stručnosti u tehnološkoj oblasti,“ izjavila je Tammi Fok-Isicoff, članica odbora Američkog udruženja pravnika za imigraciju.

Ona je dodala: „Na Floridi imamo puno avio inženjera , radnika u ugostiteljstvu kao i radnika koji se bave uvozom i izvozom i luksuznom robom. Naša radna snaga uglavnom dolazi iz Latinske Amerike i Evrope. Majami je međunarodno središte Latinske Amerike. Zbog toga poslodavci imaju tendenciju da traže radnike upravo iz Latinske Amerike. ”

Svake godine 140.000 zelenih karti se izdaje stranim radnicima u Sjedinjenim Državama koji traže stalno prebivalište putem svog zaposlenja. Prema sadašnjem zakonu, bilo kojoj dražavi je dozvoljeno najviše sedam odsto tog iznosa, što je oko 9.800 zelenih kartona.

COMMENTS

WORDPRESS: 0