USCIS: Nove mere – Platite $2.500 i vaš imigracioni slučaj biće rešen po ubrzanoj proceduri

USCIS: Nove mere – Platite $2.500 i vaš imigracioni slučaj biće rešen po ubrzanoj proceduri

Tramp najavio odlaganje roka za uvođenje REAL ID-a
USCIS: “Test bogatstva” ponovo obavezan prilikom apliciranja za zelenu kartu
Evo šta sve treba da ponesete na intervju za zelenu kartu

Bajdenova administracija najavila je u utorak tri mere za smanjenje više od 9 miliona imigracionih zahteva koji su zaglavljeni u sistemu. Veliki broj imigracionih slučajeva smanjio je sposobnost vlade SAD da ih obradi na vreme, rekao je visoki zvaničnik američke službe za državljanstvo i imigraciju (USCIS) za CBS News.

Agencija planira da proširi broj podnosilaca zahteva koji mogu da plaćaju dodatne naknade kako bi se njihovi imigracioni slučajevi brže rešavali, da predloži pravilo koje bi omogućilo olakšice imigrantima koji čekaju na obnovu radne dozvole i odredio vreme za obradu, rekao je zvaničnik, zahtevajući anonimnost.

Agencija, koja se uglavnom finansira iz naknada, godinama se bori sa velikim brojem aplikacija i kašnjenjima u obradi.

Od februara, USCIS je pregledao više od 9,5 miliona aplikacija na čekanju, što je povećanje od 66% u odnosu na kraj fiskalne 2019. godine, prema podacima agencije.

Sve veći broj nerešenih predmeta dramatično je produžio kašnjenja u obradi zahteva, zarobljavajući mnoge imigrante — od tražilaca azila i podnosilaca zahteva za zelenu kartu do potencijalnih državljana SAD — u pravnim limbu koji traje mesecima ili godinama, što ih može primorati da izgube posao, vozače licence i izvore prihoda.

Nove mere

Među novim merama USCIS-a je pravilo „premium obrade“, koje omogućava određenim aplikantima da plate 2.500 dolara dodatnih taksi kako bi njihovi predmeti bili pregledani po ubrzanoj osnovi. Trenutno je usluga ograničena na određene aplikacije, uključujući H-1B peticije i neke zahteve za zelenu kartu zasnovanu na zapošljavanju.

Pravilo, koje bi trebalo da stupi na snagu za 60 dana, proširiće premijum obradu na dodatne zahteve za zelenu kartu zasnovanu na zapošljavanju, sve molbe za radnu dozvolu i zahteve za privremeni imigracioni status, omogućavajući podnosiocima da plate 2.500 dolara da bi njihovi slučajevi bili rešeni u roku od 45 dana.

Premium obrada će se postepeno širiti, počevši od peticija za zelene karte zasnovane na radu za multinacionalne rukovodioce ili menadžere i profesionalce sa naprednim diplomama ili „izuzetnim sposobnostima“ koji traže odricanje koje im omogućava da emigriraju u SAD bez ponude za posao, što je tipično potrebno.

Visoki zvaničnik USCIS-a rekao je da će implementacija u fazama osigurati da druge aplikacije ne budu odložene zbog proširenja premium obrade, koju je odobrio Kongres 2020. godine, kada se agencija suočila sa fiskalnom krizom koja je pretila da otpusti 13.000 zaposlenih.

USCIS takođe prestavlja još jedno pravilo za pružanje privremene olakšice imigrantima pogođenim kašnjenjima u izdavanju dozvole za rad produženjem perioda automatskog produženja radne dozvole za one koji se prijave za obnovu, rekao je visoki zvaničnik agencije. Pravilo je nedavno dostavljeno Beloj kući na pregled.

Trenutno, većina vlasnika radnih dozvola koji podnose zahtev za obnavljanje imaju pravo na automatsko produženje od 180 dana ako im prestane ovlašćenje za rad. Međutim, mnogi imigranti čekaju na produženje radne dozvole duže od toga, često duže od 10 meseci, pokazuju podaci USCIS-a.

Treća mera USCIS-a uključuje zapošljavanje većeg broja radnika na predmetima i poboljšanje tehnologije obrade kako bi se ispoštovali novi rokovi za donošenje odluka o prijavama, što veruje da može postići do septembra 2023. USCIS trenutno ima nekoliko hiljada slobodnih radnih mesta, prema podacima agencije.

Agencija će uputiti radnike na predmetima da pokušaju da reše zahteve za privremene programe rada, kao što su vize H-1B i H-2A za poljoprivredne radnike, u roku od dva meseca. Zahteve za radne dozvole, putne isprave i privremeno produženje statusa ili promene treba razmotriti u roku od tri meseca.

CBS

COMMENTS

WORDPRESS: 0