USCIS nudi olakšice za one kojima su radne vize u zaostatku

USCIS nudi olakšice za one kojima su radne vize u zaostatku

Da li novi imigranti plaćaju porez u prvih 7 godina u Sjedinjenim Državama? Evo odgovora na ovo pitanje
Zelena Karta kroz prizmu talenta: Vodič za dobijanje O-1 Vize
Da li je moguće provesti šest meseci van Amerike ako imate zelenu kartu? Evo odgovora na ovo bitno pitanje

Odlične vesti za nosioce H-1B viza i one koji čekaju zelene karte zasnovane na zapošljavanju! USCIS je ažurirao smernice koje navode kriterijume podobnosti za dokumente o odobrenju za zapošljavanje (EAD) na osnovu „ubedljivih okolnosti“ (compelling circumstances). Dakle, ako čekate svoju zelenu kartu i suočavate se sa kašnjenjima zbog zaostalih viza, možda ćete se kvalifikovati za EAD. Ovo je privremeno rešenje koje će vam pomoći u teškoj situaciji, kao što je gubitak posla i status neimigranta.

Da biste bili kvalifikovani, morate ispuniti određene uslove. Morate imati odobren obrazac I-140 („Imigrantska peticija za strance radnike”) i biti u važećem neimigrantskom statusu kao što je E-3, H-1B, H-1B1, O-1 ili L-1. Takođe spadate u ovu kategoriju ako niste  podneli zahtev za prilagođavanje statusa, a vaš datum prioriteta za imigrantsku vizu ne bi trebalo da bude aktuelan prema Biltenu za vizu Stejt departmenta SAD. Vi i vaši izdržavani članovi takođe ćete morati da obezbedite biometrijske podatke i da imate čistu evidenciju.

Novo uputstvo daje primere „ubedljivih okolnosti“ koje vas mogu kvalifikovati za EAD. To može biti ozbiljna bolest ili invaliditet koji vas primorava da se preselite na lečenje ili utiče na vašu sposobnost da nastavite sa prethodnim poslom. Takođe možete imati pravo ako ste umešani u spor sa svojim poslodavcem ili ako je vama ili vašem poslodavcu pričinjena značajna šteta zbog gubitka posla. Ostali faktori uključuju decu školskog uzrasta ili hipoteku.

EAD za ubedljive okolnosti može se obnoviti svake godine, ali se ne produžava automatski. To je koristan alat za premošćivanje jaza dok se krećete po drugim dugoročnim rešenjima, kao što je pronalaženje novog poslodavca ili traženje druge opcije za vizu.

 

 

Izvor: Boundless.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0