USCIS – Veći broj imigranata moći će do druge zelene karte bez intervjua

USCIS – Veći broj imigranata moći će do druge zelene karte bez intervjua

Bonton i pravila oblačenja na intervjuu za vizu – kratke smernice i saveti koji vam mogu biti od pomoći
Nemate američko državljanstvo? Evo šta treba da znate o zapošljavanju radnika koji nisu državljani Amerike
Izmena H-1B viza obavezna za zaposlene koji se sele sa jednog radnog mesta na drugo

Služba za državljanstvo i imigraciju SAD-a (USCIS) u četvrtak je ažurirala svoje smernice (Policy Manual)  kako bi omogućila službenicima za imigraciju da odustanu od intervjua za imigrante koji zelenu kartu dobijaju preko porodice ili braka (family-based immigrants with conditional green cards).

Nove smernice izričito daju službenicima USCIS-a diskreciono pravo da odustanu od intervjua sa članovima porodica američkih državljana i nosilaca zelene karte koji imaju uslovni status stalnog boravka i koji su podneli Obrazac I-751, Form I-751, Petition to Remove Conditions on Residence.

Parovi koji su bili u braku manje od dve godine pre odobrenja zahteva za zelenu kartu na osnovu braka sa američkim državljaninom ili stalnim stanovnikom dobijaju status uslovnog stalnog boravka (CPR), za razliku od statusa zakonitog stalnog boravka (LPR). Uslovna zelena karta koja se daje CPR-u ( conditional permanent resident) važi dve godine, dok je zelena karta dodeljena LPR-u dobra deset godina. Na kraju dve godine, CPR mora podneti peticiju sa svojim supružnikom da ukloni uslove boravka i dobije status LPR.

Zakon o imigraciji i državljanstvu (INA) zahteva od uslovnih stanovnika da prisustvuju intervjuu kada USCIS odlučuje o peticiji para za uklanjanje uslova (dobijanje druge zelene karte). Međutim, INA također daje USCIS-u ovlaštenje da odustanu od intervjua I-751. Ovo ovlašćenje je uveliko smanjeno u novembru 2018. godine, kada je Trampova administracija objavila smernice koje zabranjuju službenicima USCIS-a da koriste svoju nezavisnu procenu kako bi odustali od uklanjanja uslova za intervju.

Ažuriran smernice poništavaju one iz 2018., vraćajući diskreciono pravo na odricanje od intervjua službenicima USCIS-a koji odlučuju o zahtevima za uklanjanje uslova, kao i ukidanju obaveznog zahteva da svi CPR koji su svoje zelene karte dobili kroz konzularnu obradu izvan SAD moraju da intervjuišu. Prema novim smernicama, USCIS može da odustane od intervjua za CPR koji su obavljali konzularnu obradu umesto prilagođavanja statusa unutar Sjedinjenih Država.

Povećanje obaveznih I-751 intervjua dovelo je do skoro utrostručenja zaostatka u USCIS-u između kraja fiskalne godine (FG) 2018 u oktobru 2018 i kraja septembra 2021, kada je I-751 zaostatak dostigao vrhunac od 323,803. Najnoviji dostupni podaci do 31. decembra 2021. pokazuju da zaostatak I-751 trenutno iznosi 252.775 nerešenih predmeta.

Boundless

Uscis

COMMENTS

WORDPRESS: 0