USCIS: Za ove grupe imigranata radne dozvole će važiti 18 meseci nakon isteka

USCIS: Za ove grupe imigranata radne dozvole će važiti 18 meseci nakon isteka

Porodice u Americi dobiće po 3.000 dolara pomoći!
Odbijeni ste za vizu ili zelenu kartu? Evo šta možete uraditi u ovom slučaju
Kalifornija na putu da postane prva američka država koja će lične karte izdavati svim imigrantima

Jedan od najtraženijih imigracionih dokumenata u Sjedinjenim Državama je Dokument o odobrenju za zapošljavanje (EAD), popularno poznat kao radna dozvola, koji omogućava imigrantima da pokažu potencijalnim poslodavcima da im je dozvoljeno da rade u zemlji određeno vreme.

Radne dozvole se mogu obnoviti nakon isteka, ali hronična kašnjenja u imigracionim procesima, pogoršana pandemijom COVID-19, stvorila su problem stotinama hiljada podnosilaca zahteva i njihovim poslodavcima jer im je rad iznenada prekinut jer obnova dozvole nije stigla na vreme. . Služba za državljanstvo i imigraciju SAD (USCIS) je u utorak saopštila da će radnici imigranti, pod određenim kategorijama, kojima istekne dozvole za zapošljavanje, moći da nastave da rade legalno 18 meseci nakon isteka. Privremeno pravilo, koje stupa na snagu odmah u sredu, 4. maja,pomoći će da se izbegnu praznine u zapošljavanju za imigrante sa zahtevima za obnovu radne dozvole i stabilizuje kontinuitet poslovanja za američke poslodavce“, navodi agencija u saopštenju za javnost.

Trenutno, USCIS odobrava 180-dnevno automatsko produženje radnicima sa isteklom radnom dozvolom koji se prijave za produženje uz obrazac I-765, Zahtev za odobrenje za zapošljavanje. Ali to odlaganje je bilo nedovoljno jer se agencija za imigrante suočava sa zaostatkom od otprilike 1,5 miliona zahteva za produženje radne dozvole, što je desetine hiljada ljudi ostavilo bez mogućnosti da legalno rade u vremenima nedostatka radne snage. „Ovo privremeno pravilo će omogućiti onim imigrantima koji inače ispunjavaju uslove za automatsko produženje da zadrže zaposlenje i pruže kritičnu podršku svojim porodicama, uz izbegavanje daljih poremećaja za poslodavce u SAD“, rekao je direktor USCIS-a Ur M. Jaddou u izjavi.

Prema Američkom udruženju advokata za imigraciju (AILA), automatsko produženje sa 180 dana na do 540 dana biće odobreno „podnosiocima zahteva za obnovu sa nerešenim obrascima I-765 do 5/4/22, uključujući one podnosioce zahteva čija je dozvola za rad istekla nakon početnog perioda produženja od 180 dana, a svaki kvalifikovani podnosilac zahteva koji podnese obrazac za obnovu I-765 tokom perioda od 540 dana koji počinje 4. 5. ili nakon 22. i završava se 26. 10. 23.“

USCIS je naveo da da, između ostalog, sledeće kategorije koje ispunjavaju uslove za zapošljavanje ispunjavaju uslove za automatsko produženje
▪ Refugee

▪ Asylee

▪ N-8 or N-9

▪ Citizen of Micronesia, Marshall Islands, or Palau

▪ Withholding of Deportation or Removal Granted

▪ Temporary Protected Status (TPS) Granted

▪ Spouse of principal E nonimmigrant with an unexpired I-94 showing E nonimmigrant status

▪ Spouse of principal L-1 Nonimmigrant with an unexpired I-94 showing L-2 nonimmigrant status

▪ Asylum Application Pending

▪ Pending Adjustment of Status under Section 245 of the Act

▪ Spouses of certain H-1B principal nonimmigrants with an unexpired I-94 showing H-4 nonimmigrant status

▪ VAWA Self-Petitioners

Miami Herald 

COMMENTS

WORDPRESS: 0