Vakcina za Covid19 možda već na jesen. SAD ulaže 500 miliona dolara!

Vakcina za Covid19 možda već na jesen. SAD ulaže 500 miliona dolara!

TOp 10 najskupljih koledža u Americi
Naučnik sa Floride živeo 74 dana pod vodom i oborio svetski rekord
Rok za učešće u nagodbi sa Facebookom od 725 miliona dolara ističe u petak

Kompanije “Moderna” postigla je u četvrtak dogovor sa američkom vladom po kome će dobiti čak 483 miliona dolara za razvoj i testiranje vakcine protiv Covid-19 koja je sada u početnom kliničkom ispitivanju.

Američko ministarstvo zdravlja finansiraće razvoj vakcine mRNA-1273 uz odobrenje američkih regulatora, kao i napore za povećanje proizvodnje kako bi potencijalna vakcina stigla do što većeg broja ljudi, navela je kompanija u saopštenju za javnost.

Biotehnološka kompanija “Moderna”, sa sedištem u Kembridžu u Masačusetsu, bila je pionir u testiranju vakcine protiv novog korona virusa, a to su joj omogućila istraživanja koja finansiraju američki nacionalni zdravstveni instituti. “Moderna” je možda predvodnik trke za vakcinom po tome što je prva stigla do faze testiranja na ljudima, ali kako ističe Aneliza Vajlder-Smit, profesorka novih zaraznih oboljenja na Londonskoj školi higijene i tropske medicine – “moramo računati na sve opcije i nastaviti sa trkom”.

– Svakako ćemo imati problema sa podizanjem proizvodnje na dovoljno veliki obim, tako da je bolje da koristimo što više platformi za izradu vakcina – procenila je ona

Ipak, američka vlada je odlučila da uloži ogromna sredstva upravo u ovu vakcinu, uprkos tome što je po proceni Svetske zdravstvene organizacije trenutno oko 70 vakcina u nekoj fazi razvoja.

“Moderna” je rekla da bi, ukoliko trenutna testiranje budu uspešna, testriranje završne faze moglo da bude gotovo do kraja ove jeseni.

Vakcine velikom delu stanovništva daju određeni nivo imuniteta na neku bolest, pa se smatraju ključnim za okončanje trenutne pandemije koja već mesecima parališe ekonomiju i ljudsku svakodnevicu. Potrebno je duže vremena da bi se razvile, najviše zbog toga što se mora dokazati da su izuzetno sigurne za ljude.

Vakcina koju ravija “Moderna” koristi novu RNA tehnologiju za podsticanje imunološkog sistema. Od marta je u toku studija o bezbednosti za ljudsku upotrebu rađena na manjem broju ljudi. Prvih 45 pacijenata je već prošlo testove, a proces je nedavno proširen da bi se dodale i grupe starijih pacijenata.

Кompanija ove godine planira da zaposli čak 150 novih zaposlenih i proširi svoj proizvodni kapacitet na tri smene svakog dana u nedelji, u odnosu na dve smene dnevno pet dana u nedelji kako je ranije poslovala.

Izvor: Blic

COMMENTS

WORDPRESS: 0