Vakcinisani Amerikanci moći će ovog leta da putuju u zemlje EU bez ograničenja

Vakcinisani Amerikanci moći će ovog leta da putuju u zemlje EU bez ograničenja

20 najboljih mesta u Sjedinjenim Državama koje trebate posetiti u aprilu
Najbolja mesta na Floridi za porodični odmor
Royal Caribbean vraća besplatna krstarenje za decu

27 ambasadora zemalja Evropske unije složilo se da otvori svoje granice za vakcinisane Amerikance i druge građane koji nisu članice EU, nakon više od godinu dana teških ograničenja putovanja tokom pandemije Covid-19.

Neki E.U. države članice, uključujući Grčku, već dozvoljavaju turistima da posete bez karantina ako su vakcinisani.

Danas su se E.U. ambasadori složili da ažuriraju pristup putovanjima izvan Evropske unije “, rekao je novinarima portparol Christian Vigand. Evropski savet preporučuje svojim državama članicama da „ublaže neka ograničenja, posebno za one vakcinisane vakcinom koja je ovlašćena za EU“.
Sve tri vakcine dostupne u Sjedinjenim Državama – Pfizer, Moderna i Johnson & Johnson – obuhvaćene su predlogom.

Olakšana pravila takođe bi se primenjivala na putnike iz zemalja sa „belog spiska“ koje su kontrolisale izbijanje Covida, što znači 14-dnevni prosek od manje od 75 novih dnevnih slučajeva na 100.000 ljudi. Ažurirana „bela lista“ biće objavljena kasnije ove nedelje.

Lideri E.U. zemlje još treba da zvanično odobre ovaj predlog sledeće nedelje, ali to se vidi kao formalnost. To bi otvorilo vrata za implementaciju ubrzo nakon toga, iako datum nije određen.

Svaka država članica moći će povući „nužnu kočnicu“ kako bi blokirala putovanje iz zemalja u kojima varijante naglo skaču.
Kasnije ove nedelje, Brisel će pružiti ažuriranje svog programa digitalnih zelenih sertifikata, koji će putnicima omogućiti da svoj status vakcine podele putem QR koda u aplikaciji za pametni telefon ili papirnatoj kopiji. Kada je sertifikat o vakcini dostupan, svaki E.U. država članica bi u osnovi usvojila iste uslove za ulazak posetilaca. Potpuno vakcinisanim putnicima bilo bi dozvoljeno da uđu u bilo koju zemlju bez karantina po dolasku ili pružanja nedavnih negativnih rezultata testova.

Forbes

COMMENTS

WORDPRESS: 0