Većinu “zelenih karti” na osnovu zaposlenja u 2022. dobili članovi porodica imigranata

Većinu “zelenih karti” na osnovu zaposlenja u 2022. dobili članovi porodica imigranata

Januar gori od decembra: Povećan zastoj u obradi aplikacija za Zelenu kartu
Šta je DUI? Evo kako vam vožnja u pijanom stanju može promeniti život u Americi
ICE planira da u nedelju započne ranije odložene racije na imigrante!

Članovi porodice činili su značajnih 55% zelenih karata za zapošljavanje (EB) koje su izdate u Sjedinjenim Američkim Državama tokom 2022. godine, prema novom izveštaju.

Izveštaj je otkrio je da je od ukupnog broja izdatih EB zelenih karti, 55% pripalo članovima porodice, dok je preostalih 45% podeljeno među kvalifikovanim radnicima. Ova raspodela je prisutna i u prethodnim godinama.

Iako Kongres ograničava EB zelene karte na 140.000 godišnje, vlada je izdala 270.284 u 2022. godini, koristeći neiskorišćene zelene karte iz drugih kategorija.

Kao rezultat toga, očekuje se da će gotovo 60.000 više zelenih karata preći iz kategorije porodične imigracije u kategoriju zapošljavanja u 2023. godini.

U SAD, članovi porodice dobijaju zelene karte iz istog fonda koji je namenjen kvalifikovanim radnicima, umesto da imaju zasebnu kategoriju.

Da bi oslobodio više EB zelenih karata za kvalifikovane radnike, izveštaj predlaže da Kongres ili izuzme članove porodice iz kvote ili stvori novu kategoriju za njih.

Još jedno rešenje moglo bi biti izuzeće onih koji menjaju svoj status iz kvote za EB zelene karte. U 2022. godini, 82% primalaca EB zelenih karata već je legalno boravilo u SAD-u, menjajući svoj status iz drugih viza.

Isključivanje promena statusa iz kvote povećalo bi broj visoko kvalifikovanih radnika iz inostranstva za faktor 4.5.

boundless.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0