Velike promene na tržištu polovnih automobila u Americi: Evo šta to znači za kupce

Velike promene na tržištu polovnih automobila u Americi: Evo šta to znači za kupce

Disney World u Orlandu ponovo se otvara ovog vikenda
Privatne detektivske usluge: Mandic Investigation Agency
Odloženo podnošenje prijava za povraćaj poreza. Evo kada možete aplicirati ove godine

 

  • Primetan pad cena polovnih vozila krajem prošle godine je otprilike prepolovljen u 2023. godini, pošto su zalihe i dalje niske nakon prekida u proizvodnji vozila
  • Pauza u proizvodnji novih vozila tokom pandemije preokrenula je tržište polovnih vozila i uskoro se ne nazire lako rešenje
  • Cox Automotive ne očekuje da će se ukupan broj prodaja polovnih automobila vratiti na nivoe pre pandemije najmanje do 2026.godine

Customers browse in a used car lot on February 15, 2023 in Glendale, California.

Sva nova vozila postaju polovni automobili i kamioni kada se prodaju.

To je izjava sa očiglednim značenjem, ali ona koju treba dodatno objasniti kako bi se razumeo osnovni uzrok tekućih problema sa zalihama i cenama na američkom tržištu polovnih vozila, što je bio barometar za nivoe inflacije u državi.

Tokom početka pandemije Korona virusa početkom 2020. godine, proizvođači automobila su zatvorili fabrike nedeljama kako bi zaustavili širenje Covid-a 19. To je bila akcija bez presedana koja je na kraju dovela do dodatnih problema u lancu snabdevanja, kao što je stalni nedostatak poluprovodničkih čipova, zbog čega su fabrike ponovo obustavljale proizvodnju nedeljama, ako ne i mesecima, poslednjih godina.

Nedostatak proizvodnje značio je da će manje novih vozila postati korišćeni modeli za potrošače za kupovinu, što je dovelo do ograničenja zaliha i na tržištu novih i polovnih vozila, kao i do rekordnih cena zbog otporne potražnje.

Prošle su tri godine od tih početnih zatvaranja fabrika, ali američki potrošači – kao i Bajdenova administracija – koji se nadaju da će se tržište polovnih vozila vratiti na “normalne” nivoe pre pandemije ne bi trebalo previše da se nadaju.

Primetan pad cena polovnih vozila krajem prošle godine je otprilike prepolovljen u 2023. godini, pošto su zalihe i dalje značajno smanjene nakon prekida u proizvodnji vozila. Takođe je postojao neuobičajeno veliki broj potrošača koji kupuju na lizing kako bi izbegli visoke cene automobila i povećanje kamatnih stopa.

Izgleda da će ovo potrajati neko vreme“, rekao je Chris Frey, viši menadžer za uvid u industriju u kompaniji Cox Automotive. „To je zaista funkcija ovog jaza u novoj proizvodnji, stvarajući dinamiku u kojoj su veleprodajne ili opšte korišćene vrednosti veće jer postoje milioni manje novih vozila koja bi se na kraju pretvorila u korišćena“.

Cox Automotive izveštava da su veleprodajne cene polovnih vozila porasle za 8,8% ove godine do sredine marta, prema Indeksu vrednosti polovnih vozila u Manhajmu, koji prati vozila prodata dilerima na aukciji. Cene su u porastu, a indeks se vraća ka rekordu od 257,7 baznih poena postavljenom na početku 2022. godine. Sredinom marta iznosio je 238,6.

Inventar polovnih vozila opao je za 21% u odnosu na pre godinu dana i za neverovatnih 26% u odnosu na nivoe pre pandemije od 2,8 miliona dostupnih vozila u 2019. Cox Automotive ne očekuje da će se ukupan broj polovnih prodaja vratiti na nivoe pre pandemije oko 38,2 miliona jedinica do najmanje 2026, rekao je Frey.

Produbljivanje jaza proizvodnje je promena u lizingu. Cox izveštava o porastu od 20% potrošača koji su iznajmljivali svoja vozila kupujući ih umesto da ih trguju od 2019. do 2022.godine. Do povećanja je došlo jer su preostale vrednosti vozila u nekim slučajevima bile daleko iznad očekivanja, što je značajno pojeftinilo kupovinu vozila nego zakupiti drugu usred naduvanih cena i rastućih kamata.

Još uvek je pod velikim pritiskom, baš kao i prošle godine“, rekao je Benjamin Preston, automobilski reporter za Consumer Reports. „Cene su se malo spustile… ali suština je da su samo mnogo više nego što su bile pre pandemije“.

Cox Automotive je ranije prognozirao veleprodajne cene indeksa vrednosti polovnih vozila u Manhajmu do kraja 2023. godine za 4,3% u odnosu na decembar 2022. godine. Kompanija nije revidirala tu prognozu, ali će to možda morati da uradi usred povećanja veleprodajnih cena.

Cox izveštava da je prosečna navedena cena polovnog vozila bila 26.068 dolara u februaru, najnoviji dostupni podaci, što je manje u odnosu na prošlogodišnje rekorde od više od 28.000 dolara, ali znatno više od proseka od otprilike 22.000 dolara koji je objavljen pre dve godine. Maloprodajne cene za potrošače tradicionalno prate promene veleprodajnih cena.

Dakle, šta je rešenje? Ne postoji drugi kurs osim povećanja broja novih vozila koja se proizvode kako bi se povećao broj budućih korišćenih modela. Očekuje se da će proizvođači automobila ove godine podići proizvodnju, ali su se takođe obavezali da neće preterano proizvoditi kao što su to činili u prošlosti.

Malo je verovatno da ćemo se vratiti na nivoe pre pandemije. Vozila sada koštaju mnogo više“, rekao je Frey o cenama polovnih automobila. „Pejzaž se promenio. [Proizvođači automobila] ne proizvode onoliko koliko imaju jer su osetili ukus zlata — ogroman profit od toga što nemaju toliko vozila u proizvodnji“.

 

Izvor: Cnbc.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0