Veliki oblak saharske prašine stiže na Floridu i obalu Meksičkog zaliva

Veliki oblak saharske prašine stiže na Floridu i obalu Meksičkog zaliva

Najviše u Americi: Florida zabranila preko 3000 knjiga
Sajt za praćenje Deda Mraza: Evo kako da znate kada će doći do vas?
Razmišljate o selidbi na Floridu? Evo da li se preseljenje zaista isplati

Iako se događa nekoliko puta godišnje, prva tura prašine iz Sahare ove sezone stiže na Floridu kasnije ovog vikenda ili početkom sledeće nedelje.

Prašina bi mogla početi da se širi prema južnoj Floridi u nedelju, ali bi trebalo da stigne u centralnu Floridu u ponedeljak. Suvi vazduh povezan sa ovim slojem saharskog vazduha takođe će pomoći u smanjenju šansi za oluje u centralnoj Floridi sledeće nedelje. Budući da je vazduh suvlji, dozvoliće više stvarne temperature vazduha.

Ovaj oblak prašine najpoznatiji je po tome što pomaže u umirivanju tropskih oblasti, ali je poznat i po nekim drugim stvarima.

Obično su čestice prašine suspendovane nekoliko hiljada metara u vazduhu, ali ako je oblak prašine dovoljno gust, mogao bi da izazove probleme sa kvalitetom vazduha za osetljive grupe.

Prašina takođe može podstaći crvenu plimu i druge cvetanja algi. Ako koncentracija prašine nije previše gusta, prašina može zapravo pomoći da se poboljšaju naši izlasci i zalasci sunca. Ako je previše gusta, međutim, može dovesti do toga da nebo postane dosadno, tamno ili mlečno.

Koncentracija prašine bila je neuobičajeno niska na početku sezone uragana. Obično je centralni Atlantik, između Malih Antila i Afrike, pun prašine, ali to ove godine nije bio slučaj.

Trgovinski vetrovi zatim pomažu u guranju ovih oblaka prašine preko Atlantika i do Kariba i južnih SAD.

Nedostatak prašine verovatno je pomogao retkim formacijama tropskih oluja Bret i Cindy. Od kraja 1800-ih, samo je nekoliko oluja nastalo istočno od Kariba u junu.

COMMENTS

WORDPRESS: 0