Veštačka inteligencija ostavila 3900 Amerikanaca bez posla

Veštačka inteligencija ostavila 3900 Amerikanaca bez posla

Gradonačelnica najavila proširenje “Metromover” voza do Miami Beach-a
Razmišljate o selidbi na Floridu? Evo da li se preseljenje zaista isplati
10 najmanje stresnih poslova u SAD na kojima možete zaraditi više od $100.000 godišnje

Challenger, Gray & Christmas Inc., globalna kompanija za premeštaj radnika, poslovno i izvršno savetovanje, objavila je u svom istraživanju o zapošljavanju u maju 2023. godine da je 3.900 poslova u SAD izgubljeno zbog veštačke inteligencije. To je prvi put da istraživački centar navodi veštačku inteligenciju kao razlog za smanjenje radnih mesta.

Veštačka inteligencija se rangira na sedmom mestu među razlozima za smanjenje radnih mesta, iza:

Zatvaranje: 19.598

Tržišni/ekonomski uslovi:14.617

Nije naveden razlog: 12.914

Smanjenje troškova: 8.392

Dobrovoljni otkazi/potpisi sporazuma: 8.000

Prestrukturiranje: 5.215

Ovo dolazi nekoliko meseci nakon što je Resume Builder, sajt za kreiranje radnih biografija, objavio istraživanje koje je otkrilo da gotovo polovina kompanija koje koriste generativnu veštačku inteligenciju chatbota ChatGPT kompanije OpenAI tvrdi da je on zamenio radnike. Istraživanje je sprovedeno među 1.000 američkih poslovnih lidera i pokazalo je da 48% ispitanika kaže da su njihove kompanije zamenile radnike sa ChatGPT-om od kada je ovaj generativni veštački inteligentni chatbot kompanije OpenAI debitovao u novembru.

COMMENTS

WORDPRESS: 1
  • comment-avatar

    MIslim da se razvoj AI ne može zaustaviti, tako da ove profesioje koje su ugrožene treba da već sada razmisle o alternativi. U mojoj branši prevođenjaa, koja je jedna od najugroženijih, rešenje je možda polaganje za sudskog prevodioca, gde veštačkoj intelegenciji neće biti dozvoljn ulaz, barem se nadam. Manje zahtevni prevodi se već rade i bez AI.