Više od 800.000 Amerikanaca prijavilo se za pomoć nezaposlenima u protekloj nedelji

Više od 800.000 Amerikanaca prijavilo se za pomoć nezaposlenima u protekloj nedelji

Miami-Dade: Ponovo se uvodi policijski čas od ponoći
Najpovoljni američki koledži i univerziteti za studente iz inostranstva
Make Your Mark with Only Cuts and Prints: Exceptional Printing Services for Businesses

Broj građana koji su se prethodne nedelje prijavili za pomoć nezaposlenima iznosio je 837.000, saopštio je američki Sekretarijat za rad. To, izvestila je agencija Asošijeted pres, ukazuje da uprkos visokim brojkama ekomonija pokazuje znake oporavka – u procesu koji je otpočeo tokom leta.

Sekretarijat za rad je u izveštaju objavljenom u četvrtak naveo da 11,8 miliona američkih građana prima pomoć za nezaposlene, što ukazuje da je veliki broj ljudi koji je tokom pandemije izgubio posao, uspeo da pronađe novo radno mesto – ili pak da se vrati na posao koji su već obavljali.

Međutim, ukazuje i na činjenicu da su desetine hiljada nezaposlenih građana potrošile novac koji im je odobren kao pomoć. Pojedini će, najverovatnije, korisiti produženi program putem koga će im pomoć biti pružana i tokom naredna tri meseca.

Kada je reč o neposrednim ekonomskim pokazateljima – podaci pokazuju da je potrošnja tokom septembra bila u porastu. Generator, kako izveštava AP, bila su domaćinstva koja ostvaruju veće prihode. Prodaja nekretnina bila je učestalija tokom avgusta čemu su doprinele niske kamatne stope na odobrene kredite. Međutim, brojke ukazuju da se ipak trošilo manje nego pre pandemije.

Brojnost građana kojima je iz nedelje u nedelju, u nedostatku posla, potrebna državna pomoć – prikazuje stanje američke ekonomije koja je, prema podacima agencije Asošijeted pres, tokom pandemije izgubila 22 miliona radnih mesta.

Prevashodno, reč je o malim privrednicima, uslužnim delatnostima (hotelijerstvo, restorani, aviosaobaćaj, industrija zabave). Takođe, milioni građana se od avgusta sa nezaposlenošću suočavaju sa znatno smanjenom sumom novčane pomoći – koja je pre isteka plana koji su odobrile američke vlasti iznosila 600 dolara nedeljno.

Istovremeno, neki od građana koji su izgubili radna mesta suočavaju se sa kašnjenjima isplate naknada za nezaposlene, pošto pojedine državne agencije pojačavaju napore u borbi protiv lažnih i eliminisanja neispravnih i neblagovremenih prijava.

Jedna od najvećih američkih država – Kalifornija, na dve nedelje je stopirala obradu novih prijava, jer istražuje sumnje o mogućim prevarama i teži da smanji zaostatke u njihovim obradama.

Izvor: Glas Amerike

COMMENTS

WORDPRESS: 0