Više od polovine Majamija biće pod vodom do 2060. godine

Više od polovine Majamija biće pod vodom do 2060. godine

Wells Fargo isplaćuje 2 milijarde dolara odštete. Evo kako da proverite imate li pravo na nadoknadu
Danas je Vaskrs. Hristos Vaskrese svima pravoslavnim vernicima
Top 52 nezaboravne destinacije: Njujork Tajms uvrstio ovo mesto sa Floride na listu

Budućnost Majamija je u opasnosti – istraživači predviđaju da bi do 2060. godine čak 60% grada moglo biti potopljeno usled uticaja klimatskih promena.

Naučnici sa Univerziteta u Majamiju su digli uzbunu dajući gradu nešto više od 30 godina pre nego što se suoči sa sudbinom pod vodom. Očekuje se da će nivo mora do 2040. godine biti 25 do 40 cm viši nego što je bio 2000. godine.  Najzaslužniji za ovakav sled stvari je efekat staklene bašte.

Posledice su ozbiljne, čak i osiguravajuće kompanije, kao što je Farmers Insurance se tiho povlače iz Majamija. Kao odgovor na to, zvaničnici Miamija-Dade preduzimaju proaktivne mere odnosno “Adaptation Action Areas” – AAAs, kako je navedeno na veb stranici okruga.

Takozvana “Akcija prilagođavanja” nudi bolji pristup rešavanju problema porasta nivoa mora i pitanja otpornosti u određenim područjima i naseljima. Prva takva mera u Little Riveru, podržana sa 40 miliona dolara, već je isfinansirala ključne projekte za unapređenje infrastrukture za odvodnjavanje, upravljanje olujnim vodama i kvalitet vode.

Ohrabreni njenim uspehom, zvaničnici sada sarađuju sa partnerima kako bi uspostavili još jednu takvu meru u Biscayne Canal Basin koji se suočava sa ekstremnim infrastrukturnim izazovima.

worldredeye.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0