Vizcaya Museum and Gardens – Istorijsko blago Majamija

Vizcaya Museum and Gardens – Istorijsko blago Majamija

5 zanimljivih činjenica o Floridi za koje verovatno nista znali
Zbog čega glavni grad Amerike, Vašington DC nije savezna država?
Nikola Tesla – 166. godina od rođenja genijalnog naučnika

Vizcaya Museum and Gardens, ranije poznata kao Villa Vizcaya, je nekadašnja vila i imanje biznismena Jamesa Deeringa. Nalazi se u zalivu Biscayne u naselju Coconut Grove u Majamiju. Pejzaž i arhitektura bili su pod uticajem italijanskih renesansnih modela iz Veneta i Toskane i dizajnirani u stilu mediteranske arhitekture, sa baroknim elementima.

Vizcaya Museum and Gardens danas se prostire na površini od 50 hektara (200.000 m2) sa vilom i vrtovima, a ostatak čine autohtone šume. Sama vila sastoji od sedamdeset soba prepoznatljivih arhitektonskih enterijera ukrašenih brojnim antikvitetima, s naglaskom na evropsku dekorativnu umetnost iz perioda od 15. do 19. veka.

22. marta 1971. godine, tri osobe iz Njujorka ukrale su umetnička dela i srebrne predmete iz Vizcaye u vrednosti od približno 1,5 miliona dolara. Nekoliko dana kasnije u Njujorku policija je uhapsila trio poznatih kradljivaca dragulja. Uhapšeni su Vojislav Stanimirović i njegova supruga Branka kao i njihov saučesnik, Aleksandar Karalanović. U stanu Stanimirovića otkriveno je oko 250.000 dolara ukradene robe kao i srebrna posuđa koja je nekada pripadala Napoleonu Bonaparti. Ogromna većina dragocenih predmeta ukradenih iz Vizcaye nikada nije pronađena.

U Vili se nalazi autentični nameštaj i keramika, čiji su originali poslani iz Engleske 1912. godine, ali su potonuli zajedno sa Titanikom. Srećom, tadašnji vlasnik, Deering je imao osiguranje i zamenio ih je. Zbog svoje lokacije Vila je nekoliko puta oštećena prilikom uragana a najvece štete zabeležene su 1926, 1992, i 2005. godine.
Vizcaya Museum and Gardens otvorena je za posete svakog dana osim utorka!

Trenutno je u vlasništvu okruga Miami-Dade i njime upravlja Vizcaya Museum and Gardens (osnovan 1998. godine).

3251 S Miami Ave,

Miami, FL 33129

COMMENTS

WORDPRESS: 0