Vrednost nekretnina u Majamiju u poslednjih 25 godina porasla za 290%

Vrednost nekretnina u Majamiju u poslednjih 25 godina porasla za 290%

Srpski teniser Miomir Kecmanović danas nastupa u četvrtfinalu Miami Open-a
7 gradova sa najboljim noćnim životom u Americi
Broj kamiondžija čiji su testovi na marihuanu pozitivni raste alarmantnom brzinom

Prosečan rast cena nekretnina u SAD-u od prvog kvartala 1998. godine do četvrtog kvartala 2022. godine iznosio je 154%. Međutim, 15 najniže rangiranih gradova beleži prosečan rast cena od samo 66% tokom tog perioda. Najgori grad za rast cena nekretnina je Montgomery u Alabami, gde su cene porasle samo za 59,6% od 1998. godine. Grad ima opadajući broj stanovnika, a skoro četvrtina njegovih stanovnika živi u siromaštvu, prema podacima američkog popisa.

Gradovi u Ilinoisu zauzimaju pet najnižih mesta na listi, sa prosečnim rastom cena od samo 61,8%. Država je imala stalni odliv stanovnika poslednjih devet godina, što je dovelo do pada cena nekretnina. Razlozi za migraciju uključuju želju da se bude bliže porodici, promene posla i penzionisanje, prema Nacionalnoj studiji o selidbama United Van Lines-a iz 2023. godine.

Sa druge strane, grad sa najvećim rastom cena nekretnina bio je tehnološki centar Austin u Teksasu, gde su vrednosti kuća porasle za 354% u tom periodu. Gradovi širom Kalifornije takođe su visoko rangirani, s najvećim nedostatkom domova u državi, što je dovelo do podizanja cena nekretnina, posebno u velikim gradovima poput Los Anđelesa i San Franciska. Tamo su cene nekretnina porasle za 324,8%, odnosno 283,8%. Vrednosti na Floridi takođe su stalno rasle tokom godina, a Miami i Naples su zabeležili rast cena za nešto više od 290% od 1998. godine.

Iako je rast cena nekretnina u SAD-u značajan tokom proteklih 25 godina, postoji velika varijabilnost među gradovima i državama. Različiti faktori, uključujući ekonomsku situaciju, klimatske promene i migracije stanovništva, mogu uticati na kretanje cena nekretnina u različitim delovima SAD-a.

 

Izvor: Cnbc.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0