X, nekada poznat kao Twitter, sada će prikupljati vaše biometrijske podatke i istoriju zaposlenja

X, nekada poznat kao Twitter, sada će prikupljati vaše biometrijske podatke i istoriju zaposlenja

Da li američki građani koji žive u inostranstvu moraju da plaćaju porez? Sve što treba da znate o porezima i propisima
Vakcina za Covid19 možda već na jesen. SAD ulaže 500 miliona dolara!
Novi alat USCIS-a: Imigranti mogu online menjati termine za uzimanje biometrijskih podataka

X, društvena mreža nekada poznata kao Twitter, saopštila je ove nedelje da može prikupljati biometrijske i informacije o zaposlenju od svojih korisnika, proširujući spektar ličnih informacija koje korisnici mogu deliti sa sajtom.

Ovo otkriće došlo je u sklopu ažuriranja pravila privatnosti kompanije, u kojem su dodate dve sekcije vezane za novu praksu prikupljanja podataka.

“Na osnovu vaše saglasnosti, možemo prikupljati i koristiti vaše biometrijske informacije u svrhu sigurnosti, bezbednosti i identifikacije”, piše u pravilima.

Pored toga, u novoj sekciji pod nazivom “prijava za posao”, X je naveo da može prikupljati podatke o zaposlenju i obrazovanju korisnika.

Kompanija je takođe navela da može prikupljati “preferencije zaposlenja, veštine i sposobnosti, aktivnosti u potrazi za poslom i angažovanje, i tako dalje” kako bi korisnicima predlagala potencijalne poslovne ponude, delila te informacije sa potencijalnim poslodavcima trećih strana ili dodatno ciljala korisnike reklamama.

Za korisnike X Premium, kompanija će ponuditi opciju pružanja identifikacionog dokumenta izdatog od strane vlade i slike za verifikaciju. Kompanija može izvući biometrijske podatke iz oba, identifikacionog dokumenta i slike, u svrhu upoređivanja, kako je kompanija saopštila CNN-u u izjavi.

“Ovo će nam dodatno pomoći da, za one koji to izaberu, povežemo nalog sa stvarnom osobom obradom identifikacionog dokumenta izdatog od strane vlade”, prema kompaniji. “Ovo će takođe pomoći X-u u borbi protiv pokušaja lažnog predstavljanja i učiniti platformu sigurnijom.”

Ove promene odražavaju ono što mnogi X-ovi konkurenti već rutinski prikupljaju. Ali to predstavlja proširenje vrsta informacija koje su Twitteru interesantne za praćenje. Prilagođavanje pravila dolazi u trenutku kada vlasnik Elon Musk nastoji da platformu pretvori u “sve-u-jedan aplikaciju” koja bi mogla uključivati finansijske usluge i druge funkcije slične popularnoj kineskoj aplikaciji WeChat.

Promena se takođe događa dok neke regulatorne inicijative širom sveta počinju da zahtevaju da društvene mreže verifikuju godine svojih korisnika. Mnoge usluge za potvrdu godina zahtevaju da korisnici otpreme kopije svojih identifikacionih dokumenata izdatih od strane vlade ili selfije koji se potom analiziraju pomoću veštačke inteligencije.

Međutim, u četvrtak je federalni sudija privremeno blokirao zakon u Arkanzasu koji nalaže verifikaciju godina na društvenim mrežama, samo nekoliko sati pre nego što je trebalo da stupi na snagu.

CNN

COMMENTS

WORDPRESS: 0