YouTube će kreatorima sadržaja van SAD naplaćivati porez na prihode

YouTube će kreatorima sadržaja van SAD naplaćivati porez na prihode

Miami Beach Convention Center biće domaćin “Bitcoin 2022 Konferencije”
Ministar finansija najavio nove stimulusne čekove. Evo kada počinje isplata
Tramp zabranio sva putovanja iz Evrope u SAD na 30 dana usred pandemije koronavirusa!

Američka vlada je naložila kompaniji Google da u njihovo ime prikupi porez na zaradu koju YouTube isplaćuje svima koji se trenutno nalaze u YouTube Partner programu, a nisu građani SAD, piše portal Netokracija.

Kreatori na ovoj platformi koji nisu u SAD-u moraće da popune neophodne podatke u svom AdSense nalogu i ako to učine i nisu američki državljani, Google će im ubuduće skidati 24 odsto za sve preglede koji dolaze iz Amerike.

Ukoliko to ne urade do početka juna 2021. godine, YouTube će im automatski skinuti 24 odsto od njihove zarade na ime plaćanja poreza.

Za veliku većinu domaćih jutjubera koji prave sadržaj za lokalno tržište, umanjenje zarade će biti minimalno, ali to neće biti slučaj sa hiljadama drugih koji imaju kanale sa sadržajem okrenutim ka engleskom govornom području.

Oni će izgubiti i do 30 odsto zarade od američkih pregleda jer Srbija i Amerika nemaju zaključen ugovor koji reguliše oporezivanje ove kategorije.

YouTube je tokom 2021. duplirao broj ljudi u YouTube partner programu, tj, osoba koje imaju monetizovane kanale i zarađuju novac od tih kanala.

Prema rečima izvršne direktorke ove platforme Susan Vojcicki, YouTube ekosistem generiše 16 milijardi dolara samo u Americi što je ekvivalent od 345.000 poslova sa punim radnim vremenom.

Slična je situacija i sa evropskim zemljama, pa tako u Velikoj Britaniji YouTube generiše oko 1,9 milijardi dolara, dok se procenjuje da je u Francuskoj ta cifra oko 626 miliona dolara.

COMMENTS

WORDPRESS: 0