Zašto Amerikanci i Englezi nemaju isti izgovor?

Zašto Amerikanci i Englezi nemaju isti izgovor?

Odakle potiče kult oružja u Americi? U čak 30 saveznih država i deca mogu legalno da poseduju oružje
Da li je abortus sada legalan na Floridi? Evo šta kaže zakon
Miami Beach proglašen za najfotogeničniju plažu na svetu

Početkom XVII veka, stanovnici Novog sveta zvučali su isto kao njihovi rođaci s druge strane Atlantskog okeana. Međutim, tri veka kasnije, to više nije bio slučaj. Kako je došlo do toga?

Engleski kolonisti uspostavili su prvu trajnu naseobinu u Džejmstaunu, u Virdžiniji, 1607. godine. Tristotinak godina kasnije (prvi tonski zapis snimio je 1859. godine Eduar Leon Skot de Martivil ), bilo je očigledno da  ljudi koji su živeli i Novom i „Starom“ svetu više ne zvuče isto.

S obzirom na vekove tišine, odnosno nemogućnosti da se te promene zabeleže, teško je danas utvrditi kako su one nastale. Ipak, stručnjaci traju da nije sve izgubljeno i da nije teško utvrditi kako je uspostavljena možda i najveća razlika.

naime, jedan od važnih faktora uspostavljanja razlike u izgovoru je promena u izgovaranju glasa R. Danas se na američkom tlu on izgovara, a na britanskom ne, pa će tako Amerikanci reći /hard/, a Englezi /ha:d/.

Treba imati na umu da se u jednom trenutku na jugu Engleske, naročito u višim staležima, glas R sve ređe upotrebljavao. Ovakav način govora smatrao se otmenim, pa je postao deo standardizovanog „prihvaćenog izgovora“ – viši slojevi društva su čak angažovali tutore kako bi naučili da govore tako. Takav način govora bio je regionalno neutralan i lako razumljiv, pa se brzo i lako raširio Engleskom i, kasnije, čitavom Imperijom nakon što su britanski vojnici putovali svetom.

Mnogi stanovnici kolonija su, takođe, govorili tako, pre svega oni koji su živeli u lučkim gradovima – Bostonu, Ričmondu, Čarlstonu, na jugu zemlje…

Posle industralizacije i Građanskog rata, kao i početkom XX veka, političko-ekonomski uticaj je prešao u druge delove Amerike: Njujork, Filadelfiju, Pitsburg, Klivlend, Čikago, Detroit itd. Engleska elita imala je sve slabiji uticaj na kulturu i jezik  na ovim mestima, pre svega jer su u njima živeli doseljenici iz Škotske i Irske, koji su izgovarali jasno R.

Socijalnom interakcijom, sve je više Amerikanaca počelo da izgovara ovaj glas. Naravno, s obzirom na to koliko se jezik brzo menja, i danas ima izuzetaka. Tako će se u određenim saveznim državama na jugoistoku SAD-a često čudi /ha:d/.

Izvor: nationalgeographic.rs

COMMENTS

WORDPRESS: 0