Zašto Amerikanci i Englezi nemaju isti izgovor?

Zašto Amerikanci i Englezi nemaju isti izgovor?

Dobre vesti za 10 000 imigranata koji su učestvovali u Lutriji za Zelenu kartu 2020. godine
Reprezentacija Srbije pobedom započela kvafilikacije za SP
Kako je nastao Diznilend?

Početkom XVII veka, stanovnici Novog sveta zvučali su isto kao njihovi rođaci s druge strane Atlantskog okeana. Međutim, tri veka kasnije, to više nije bio slučaj. Kako je došlo do toga?

Engleski kolonisti uspostavili su prvu trajnu naseobinu u Džejmstaunu, u Virdžiniji, 1607. godine. Tristotinak godina kasnije (prvi tonski zapis snimio je 1859. godine Eduar Leon Skot de Martivil ), bilo je očigledno da  ljudi koji su živeli i Novom i „Starom“ svetu više ne zvuče isto.

S obzirom na vekove tišine, odnosno nemogućnosti da se te promene zabeleže, teško je danas utvrditi kako su one nastale. Ipak, stručnjaci traju da nije sve izgubljeno i da nije teško utvrditi kako je uspostavljena možda i najveća razlika.

naime, jedan od važnih faktora uspostavljanja razlike u izgovoru je promena u izgovaranju glasa R. Danas se na američkom tlu on izgovara, a na britanskom ne, pa će tako Amerikanci reći /hard/, a Englezi /ha:d/.

Treba imati na umu da se u jednom trenutku na jugu Engleske, naročito u višim staležima, glas R sve ređe upotrebljavao. Ovakav način govora smatrao se otmenim, pa je postao deo standardizovanog „prihvaćenog izgovora“ – viši slojevi društva su čak angažovali tutore kako bi naučili da govore tako. Takav način govora bio je regionalno neutralan i lako razumljiv, pa se brzo i lako raširio Engleskom i, kasnije, čitavom Imperijom nakon što su britanski vojnici putovali svetom.

Mnogi stanovnici kolonija su, takođe, govorili tako, pre svega oni koji su živeli u lučkim gradovima – Bostonu, Ričmondu, Čarlstonu, na jugu zemlje…

Posle industralizacije i Građanskog rata, kao i početkom XX veka, političko-ekonomski uticaj je prešao u druge delove Amerike: Njujork, Filadelfiju, Pitsburg, Klivlend, Čikago, Detroit itd. Engleska elita imala je sve slabiji uticaj na kulturu i jezik  na ovim mestima, pre svega jer su u njima živeli doseljenici iz Škotske i Irske, koji su izgovarali jasno R.

Socijalnom interakcijom, sve je više Amerikanaca počelo da izgovara ovaj glas. Naravno, s obzirom na to koliko se jezik brzo menja, i danas ima izuzetaka. Tako će se u određenim saveznim državama na jugoistoku SAD-a često čudi /ha:d/.

Izvor: nationalgeographic.rs

COMMENTS

WORDPRESS: 0