Zbog čega je Route 66 najbolje mesto za “Road Trip” u Americi

Zbog čega je Route 66 najbolje mesto za “Road Trip” u Americi

Američke avio-kompanije upozoravaju da bi 5G od srede mogao da otkaže hiljade letova i izazove haos u aviosaobraćaju
Ovo su 15 najbolje rangiranih turističkih atrakcija na Floridi za 2021. godinu
Top 10 destinacija na Balkanu koje treba da posetite ovog leta

Čuveni Route 66 je put, ali istovremeno i oličenje „američkog sna“. Kada je otvoren 1926. godine, ovaj put je postao metafora za slobodu i promovisao je verovanje da je iza horizonta sve moguće. Ove godine se obeležava njegova 90-godišnjica te je to sjajna prilika da se osvrnemo na to zašto ovaj legendarni put (makar ono što je ostalo od njega) privlači i dalje toliki broj ljubitelja putovanja drumom…

Pominje se u književnim delima

Route 66 je utkan u istoriju američke literature i kinematografije. „Plodovi besa“ (Stajnbek), Na putu (Keruak), „Paranoja u Las Vegasu“ (Tompson): ovi kultni romani, koji su svi prerađeni i za veliko platno, nalazili su inspiraciju u „majci svih puteva“.

Početak je u Čikagu

Čikago je i početak i kraj puta. Iako ovaj, skoro 4.000 kilometara dug, put započinje svoje epsko putovanje preko osam američkih saveznih država i tri vremenske zone u Čikagu, savezna država Ilinois, u kojoj se i sam grad nalazi, je prva prekinula sa korišćenjem legendarnog puta.

Kraj je… Pacifik

Na neki način… Pristanište u gradiću Santa Monika na zapadnoj obali, koga zapljuskuju vode Pacifika, je kraj puta Route 66. Prelepa promenada u ovoj pomodnoj četvrti Los Anđelesa je adekvatno finale za svakoga ko je dovoljno posvećen tome da se provoza ovim istorijskim putem od početka do kraja. Obavezno se fotografišite na pristaništu pored table koja i zvanično označava kraj puta.

Prolazite kroz gradove duhova

Otvaranje grandioznih autoputeva označilo je kraj Route-a 66 i malih američkih gradova koji su živeli od njega. Posetioci koji danas prate ovaj istorijski put, proćiće pored napuštenih benzinskih pumpi i tzv. gradova duhova u kojima niko ne živi, koji su jednostavno nestali kada su novi autoputevi preuzeli sav saobraćaj.

Groblje kadilaka

Pod zvaničnim nazivom Ranč kadilaka, ova umetnička postavka u gradiću Amariljo u Teksasu, sažima ekscentričnost Route-a 66. To je zapravo samo gomila kadilaka zabodenih u zemlju, ali je svakako zanimljiva atrakcija. Osim toga, ponesite sprej sa sobom jer se posetioci podstiču da na svoj način ukrase grafitima neku od karoserija.

Možete odsesti u vigvam motelu

Lanac Vigvam moteli je osnovan tridesetih godina kako bi ponudio povoljan smeštaj ljubiteljima druma. Većina motela je vremenom zatvorena, ali je još uvek moguće da prenoćite u jednom indijanskom vigvamu na dve lokacije, u Holbruku u Arizoni i Rijaltu u Kaliforniji.

Možete preći most Kolorado Bulevar

Jedan od najimpresivnijih nadvožnjaka na ovom putu je most Kolorado Bulevar (Colorado Boulevard Bridge) čiji impresivni lukovi prelaze preko reke Arojo Seko u Pasadeni, u Kaliforniji. Iako izgleda veličanstveno, ova građevina ima mračnu tajnu: od svog otvaranja 1913. godine, preko stotinu ljudi je skočilo u smrt sa ovog nadvožnjaka, zbog čega je dobio neslavan nadimak „Most samoubica“.

Put prolazi kroz Obojenu pustinju

Najveće zvezde putovanja automobilom kroz Sjedinjene Države su sigurno fantastični američki pejzaži. Svega nekoliko prirodnih znamenitosti tokom čitavog puta će vas impresionirati kao Obojena pustinja (Painted Desert) u Arizoni, gde ćete sigurno napraviti pauzu, ostaviti automobil i uputiti se u dalje istraživanje peške.

U blizini je Veliki kanjon Kolorada

Route 66 prolazi blizu (barem prema američkim standardima) ove fascinantne klisure, koja zahteva skretanje sa puta. Kanjon, koji je formirala reka Kolorado, pruža priliku da se iskombinuje putovanje drumom i posmatranje divljine i prirodnih lepota.

Skretanje sa puta odvešće vas u Las Vegas

Kada pričamo o putovanju automobilom, tu se pre svega radi o uživanju u samom putovanju, a ne o destinaciji. Ali ukoliko su vam slot mašine, hedonizam i neverovatni hoteli Las Vegasa destinacija, može biti jako teško da se koncentrišete na samo putovanje. „Grad greha“ se ne nalazi sa samom Route-u 66, već morate malo skrenuti sa njega. Ali, isplati se…

Travel Magazine

COMMENTS

WORDPRESS: 0