Zašto neki vakcinisani protiv kovida ne mogu da putuju u SAD?

Zašto neki vakcinisani protiv kovida ne mogu da putuju u SAD?

Predlog za novi zakon: Flamingo bi trebalo da bude nacionalna ptica Floride
Novo poresko pravilo za vlasnike malih kompanija u SAD. IRS će od sada proveravati Zelle, Venmo i Pay Pal transakcije
Milioni Amerikanaca ostaće bez naknade za nezaposlene ovog vikenda

Zašto neke osobe koje su vakcinisane protiv Kovida 19 ne mogu da putuju u Sjedinjene Države?

Zato što možda nisu primile vakcine koje su odobrile američka Uprava za hranu i lekove (FDA) ili Svetska zdravstvena organizacija (SZO)

Kada su početkom novembra ukinule restrikcije na dolazak putnika iz inostranstva, Sjedinjene Države su dozvolile ulazak samo onima koji su u potpunosti imunizovani vakcinama koje su odobrili FDA ili SZO.

Među vakcinama sa najširom upotrebom, koje ne ispunjavaju taj uslov, su ruski Sputnjik V i kineska KanSino. Sputnjik je odobren za upotrebu u više od 70 zemalja, a KanSino u najmanje devet. SZO i dalje čeka dodatne podatke o obe vakcine pre donošenja odluke.

Vakcine, koje dobiju odobrenje Svetske zdravstvene organizacije ili američke FDA, prolaze kroz strog proces provere da bi se utvrdilo da su bezbedne i efikasne za upotrebu. Eksperti smatraju da SZO i FDA verovatno neće odobriti neke vakcine koje se koriste u inostranstvu.

“Neće biti ispitane tokom kliničkih istraživanja sa neophodnom pomnom proverom”, kaže doktor Vilijam Mos, izvršni direktor Međunarodnog centra za pristup vakcinama na Univerzitetu Džons Hopkins.

Izuzetak iz američkog pravila za putovanje su osobe koje su primile Novavaks vakcinu u poslednjoj fazi istraživanja. SAD dozvoljavaju ulazak učesnika istraživanja koji su primili vakcinu, a ne placebo, zašto što je reč o sveobuhvatnim kliničkim testovima koje je nadzirao nezavisni odbor.

SAD će takođe dozvoliti da u zemlju uđu putnici koji su dobili bilo koju kombinaciju dve doze vakcina na spisku FDA i SZO.

Glas Amerike

COMMENTS

WORDPRESS: 0