Zašto se vlasnik Amazona preselio u Majami? Postoji 610 miliona razloga za to

Zašto se vlasnik Amazona preselio u Majami? Postoji 610 miliona razloga za to

Šta obuhvata lekarski pregled za dobijanje zelene karte – Evo najbitnijih informacija
Kako je nastao i šta je originalno značenje izraza Američki San
Zavod za javno zdravlje na Floridi izdao upozorenje o bolestima koje prenose komarci

Prošlonedeljna prodaja akcija Jeffa Bezosa u vrednosti od 2 milijarde dolara došla je sa dodatnom pogodnošću: nema državnih poreza.

Prošle godine, Bezos je na Instagramu objavio da napušta Sijetl nakon gotovo 30 godina kako bi se preselio u Majami. Rekao je da je preseljenje da bi bio bliže svojim roditeljima i lansiranjima raketa u kompaniji Blue Origin. Vreme preseljenja takođe sugeriše još jedan razlog: porezi.

U 2022. godini, savezna država Vašington uvela je novi porez na kapitalne dobitke od 7% na prodaju akcija ili obveznica vrednijih od 250.000 dolara. Država Vašington nema lični porez na dohodak, pa je novi porez označio prvi put da će Bezos plaćati državne poreze na prodaju svojih akcija.

U 2022. godini, kada je porez stupio na snagu, Bezos je prestao sa prodajom. Nije prodao nijednu Amazonovu akciju u 2022. ili 2023. godini, poklonivši samo 200 miliona dolara akcija krajem prošle godine.

Nakon što se preselio u Majami, Bezos je nadoknadio izgubljeno vreme. Prošle nedelje, prijava kod SEC-a otkrila je da je Bezos pokrenuo unapred zakazani plan prodaje akcija kako bi prodao 50 miliona akcija pre 31. januara 2025. godine. Po današnjoj ceni, to bi ukupno iznosilo više od 8,7 milijardi dolara.

Florida nema državni porez na dohodak ili porez na kapitalne dobitke. Dakle, na prodaji od 2 milijarde dolara prošle nedelje, uštedeo je 140 miliona dolara koje bi platio državi Vašington.

Na celokupnoj prodaji od 50 miliona akcija u narednoj godini, uštedeće najmanje 610 miliona dolara. A to je pretpostavljajući da cene akcija Amazona ostanu nepromenjene. Ako nastave da rastu, vrednost njegovih akcija – i uštede na porezima – biće još veće.

cnbc.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0