Zašto u Majamiju postoje velike skulpture petlova?

Zašto u Majamiju postoje velike skulpture petlova?

Da li ste znali da je Miami Beach je bio kamp za obuku vojnika u 2.svetskom ratu?
Kako je zapravo nastao Hollywood?
Da li znate kako je Amerika dobila svoje ime? Evo nekoliko kratkih zanimljivosti

Ovaj članak je inspirisan pitanjima koje su postavljali čitaoci preko Curious305, serije izveštaja koju pokreće naša zajednica i koja od svojih čitalaca traži da postavljaju pitanja o Miami Dade-u, Broward-u, Florida Keys-u i ostatku Sunčane Države. Evo nekoliko informacija o zanimljivom pitanju u vezi petlova koji se nalaze u Maloj Havani (Little Havana).

Pitanje: Koje je značenje skulptura petlova u Maloj Havani? Zašto ih ima toliko u Calle Ocho? Kako znati da li se nalazite u Maloj Havani? Samo potražite džinovskog, živopisnog petla.

Ptice od fiberglasa su počele da se pojavljuju duž ulice Calle Ocho i okolnih ulica 2002.godine, kao deo projekta „Rooster Walk“.
Odluka o temi petla je doneta nakon što je susedni Coral Gables na svoje ulice postavio ogromne statue flamingosa, prema rečima tvorca „Rooster Walk“., pokojnog umetnika Pedra Damiana.

Pitanje: Zašto Mala Havana ima ogromne statue petlova?

„Petao je multietnički simbol. Mnoge zemlje polažu pravo na njega kao na nacionalni amblem i to je jedna od najomiljenijih životinja na Karibima, Latinskoj Americi i Evropi“, rekao je Damian za Miami Herald 2002.godine.

Svaka skulptura petla je koštala oko 2.750 dolara, prema arhivi Miami Herald-a. Empowerment Zone, javno finansirana agencija koja ulaže u naselja sa niskim prihodima, platila je osam skulptura. Mnoga preduzeća su takođe naručila skulpture petla.
Skulpture su se pojavile u dva dizajna.
Original, „tradicionalni ponosni gallo“ je urađen od strane pokojnog Tony Lopez-a koji je imao 70-godišnju karijeru između Kube i Majamija. Dao je doprinos Spomeniku holokaustu u Miami Beach-u i Baklji prijateljstva i katedrali Sv.Marije u Majamiju, navodi se u arhivi Heralda. Njegove figure petlova je inspirisao njegov kućni ljubimac, petao Pepe.

Drugi je „petao za borbu protiv petlova“ koji je napravljen od strane pokojnog Ramon Lago-a, takođe rođenog na Kubi, i koji je kasnije živeo u Sjedinjenim Državama. Postao je jedan od najmlađih umetnika koji su izlagali na Nacionalnoj akademiji za dizajn, nakon čega se preselio u Majami.
„Moj deda je bio seljak iz Las Villas-a koji je voleo borbe petlova, kao i moj otac. Odrastao sam među gallos de pelea, borilačkim petlovima“, rekao je Lago 2002.godine.

Koliko je još petlova izloženo?

Na ulicama Majamija ima najmanje 12 petlova, uključujući i onog koji je odeven kao toreador pored drugih kokošaka, ispred restorana Casa Juancho. Petao i dalje stoji ispred La Carrete, mada to nije isti onaj koji je bio tamo 2002.godine.

Izvor: Miami Herald 

COMMENTS

WORDPRESS: 0