Zašto u Majamiju postoje velike skulpture petlova?

Zašto u Majamiju postoje velike skulpture petlova?

Stopa razvoda u državama Amerike tokom 2021.godine
Ovo su Srbi koji su obleželi američku istoriju i kulturu
Nova godina – nastanak, tradicije i običaji jednog od najpopularnijih praznika

Ovaj članak je inspirisan pitanjima koje su postavljali čitaoci preko Curious305, serije izveštaja koju pokreće naša zajednica i koja od svojih čitalaca traži da postavljaju pitanja o Miami Dade-u, Broward-u, Florida Keys-u i ostatku Sunčane Države. Evo nekoliko informacija o zanimljivom pitanju u vezi petlova koji se nalaze u Maloj Havani (Little Havana).

Pitanje: Koje je značenje skulptura petlova u Maloj Havani? Zašto ih ima toliko u Calle Ocho? Kako znati da li se nalazite u Maloj Havani? Samo potražite džinovskog, živopisnog petla.

Ptice od fiberglasa su počele da se pojavljuju duž ulice Calle Ocho i okolnih ulica 2002.godine, kao deo projekta „Rooster Walk“.
Odluka o temi petla je doneta nakon što je susedni Coral Gables na svoje ulice postavio ogromne statue flamingosa, prema rečima tvorca „Rooster Walk“., pokojnog umetnika Pedra Damiana.

Pitanje: Zašto Mala Havana ima ogromne statue petlova?

„Petao je multietnički simbol. Mnoge zemlje polažu pravo na njega kao na nacionalni amblem i to je jedna od najomiljenijih životinja na Karibima, Latinskoj Americi i Evropi“, rekao je Damian za Miami Herald 2002.godine.

Svaka skulptura petla je koštala oko 2.750 dolara, prema arhivi Miami Herald-a. Empowerment Zone, javno finansirana agencija koja ulaže u naselja sa niskim prihodima, platila je osam skulptura. Mnoga preduzeća su takođe naručila skulpture petla.
Skulpture su se pojavile u dva dizajna.
Original, „tradicionalni ponosni gallo“ je urađen od strane pokojnog Tony Lopez-a koji je imao 70-godišnju karijeru između Kube i Majamija. Dao je doprinos Spomeniku holokaustu u Miami Beach-u i Baklji prijateljstva i katedrali Sv.Marije u Majamiju, navodi se u arhivi Heralda. Njegove figure petlova je inspirisao njegov kućni ljubimac, petao Pepe.

Drugi je „petao za borbu protiv petlova“ koji je napravljen od strane pokojnog Ramon Lago-a, takođe rođenog na Kubi, i koji je kasnije živeo u Sjedinjenim Državama. Postao je jedan od najmlađih umetnika koji su izlagali na Nacionalnoj akademiji za dizajn, nakon čega se preselio u Majami.
„Moj deda je bio seljak iz Las Villas-a koji je voleo borbe petlova, kao i moj otac. Odrastao sam među gallos de pelea, borilačkim petlovima“, rekao je Lago 2002.godine.

Koliko je još petlova izloženo?

Na ulicama Majamija ima najmanje 12 petlova, uključujući i onog koji je odeven kao toreador pored drugih kokošaka, ispred restorana Casa Juancho. Petao i dalje stoji ispred La Carrete, mada to nije isti onaj koji je bio tamo 2002.godine.

Izvor: Miami Herald 

COMMENTS

WORDPRESS: 0