Zašto veliki broj prodavaca širom SAD ne prihvata American Express kartice?

Zašto veliki broj prodavaca širom SAD ne prihvata American Express kartice?

Deset najvećih aerodroma u Sjedinjenim Državama
Florida prva po broju zahteva za “unemployment”, 30 miliona ljudi bez posla!
Ministarstvo zdravlja Floride – Ukoliko ispunjavate ove uslove ne morate biti vakcinisani na radnom mestu

American Express je jedna od retkih kreditnih kartica koje nisu tako široko prihvaćenau maloprodajnim objektima kao neke druge kartice , poput Mastercard-a i Visa-e. Međutim, Amex je i dalje važna kreditna kartica sa milionima korisnika širom SAD-a i sveta. To ostavlja mnoge ljude u nedoumici zašto ne mogu koristiti svoje Amex kartice gde god to žele.

Zašto tako malo prodavaca prihvata American Express?

Možda to ne znate, ali prodavci moraju da plaćaju proviziju kreditnim kompanijama kako bi prihvatili bilo koju kreditnu karticu. Naravno, prodavci se odlučuju da pruže ovu uslugu jer je to bolje za njihove kupce i bolje za posao. Međutim, za svaku transakciju kreditnom karticom, oni plaćaju proviziju izdavaču kreditne kartice, što ih košta novca.

Svi izdavači kreditnih kartica naplaćuju proviziju, ali ne svi po istoj stopi. Zbog ove postavke, prodavci mogu da biraju koje kreditne kartice žele da prihvate. Različite provizije često određuju da li će trgovac prihvatiti karticu ili ne. Zbog toga mnogi prodavci, posebno mala preduzeća, ne prihvataju American Express. Provizija koju American Express naplaćuje je jednostavno previsoka.

Pružaoci usluga poput Visa-e i Mastercard-a naplaćuju proviziju od 1,15% do 2,5%, dok Amex naplaćuje proviziju od 1,43% do 3,3%. Iako se ova razlika možda ne čini velikom, to može predstavljati težak izazov za manje poslovne subjekte. Ponekad tih dodatnih 1% ili slično nije vredno profita koji bi možda ostvarili ili ne ostvarili. Čak i veliki prodavci koji ostvaruju stotine hiljada dolara dnevno mogu gubiti novac stalnim plaćanjem provizija Amex-u.

Poslovni subjekti razmatraju mnoge različite faktore prilikom odlučivanja da li će prihvatiti American Express ili ne. Često se to odnosi na veličinu preduzeća, marže i broj transakcija koje obavljaju svakog dana. Kada prodavci odluče da ne prihvate American Express, obično se oslanjaju na svoje kupce da imaju drugi način plaćanja, bilo putem Visa kartica, debitnih kartica ili gotovine. Obično su u pravu.

Zašto je American Express skuplji?

Tako umesto da bude isključen, zašto American Express jednostavno ne smanji svoje provizije kako bi se uskladio sa konkurencijom? Pa, American Express se oslanja na ove provizije, kao i na druge izvore prihoda, kako bi ostvario profit. Ovo je drugačiji poslovni model u odnosu na Visa-u i Mastercard, koji veći deo svojih prihoda ostvaruju od kamatnih stopa.

American Express zaista ostvaruje prihode od kamata, ali mnogi od njegovih proizvoda nisu dizajnirani da generišu kamate. Kompanija zahteva od korisnika da izmire svoj dug u potpunosti svakog meseca. Umesto toga, American Express naplaćuje visoke godišnje naknade, koje njegovi uglavnom imućni klijenti mogu da plate.

Smartasset

COMMENTS

WORDPRESS: 0