Zbog čega se kuće u Americi prave od drveta?

Zbog čega se kuće u Americi prave od drveta?

Florida: Kakvo nas vreme očekuje u novogodišnjoj noći
Predsednik Donald Tramp najavio novi “velikodušni” stimulusni ček
Amerikanci najnesrećniji u poslednjih 50 godina, pokazuje istraživanje

Da li ste se ikad zapitali zašto je velika većina kuća u Americi napravljena od drveta? Zašto se umesto drveta, ne koristi beton ili neka druga vrsta materijala?

Čak i nakon prirodnih  katastrofa, amerikanci i dalje grade kuće koristeći drvo. Ironija svega je u tome što se većna drugih razvijenih zemalja odlučuje beton kada je u pitanju izgradnja. Pomenuti materijali su manje skupi a veoma izdržljivi.
Upravo iz ovog razloga postavlja se pitanje zašto su kuće u Americi pravljene baš od drveta? U ovom članku ćemo odgovoriti na ovo pitanje i mnoga druga koja razjašnjavaju ovaj zanimljivi trend.

Zašto su američke kuće napravljene od drveta?

U Sjedinjenim Američkim Državama, ne postoji globalni građevinski pravilnik. Ono što postoji jesu građevinski pravilnici koji su usvojeni na lokalnom ili gradskom nivou. Nekoliko građevinskih kancelarija je pokušalo da implementira ovaj pravilnik poznat kao Internacionalni građevinski pravilnik. Čak i sa donošenjem ove odluke, postoji nekoliko verzija ovih pravila koja se koriste od poslednje verzije koja je nastala 2000te godine.

Dovoljno je reći da građevinski zakonik obično ne daje prednost materijalu u odnosu na bilo šta drugo.  Kada se zapravo dođe do pitanja koji materijal izabrati u odnosu na drugi, faktor koji najčešće odlučuje u ovakvim situacijama jeste finansijski. U Americi, drvo je ekonomičnije od betona. Takođe, čelik je manje skup materijal i koristi se samo za konstrukcije važnih arhitektonskih dostignuća. Dodatno, poznato je da drveni okviri izdržavaju i u najjačim olujama, posebno kada su dobro napravljeni. Drvene kuće su u stanju da podrže bočne zatezne sisteme što ih zaista čini jako otpornim na vetru. Sve ovo znači da se drvena kuća, koja je dobro konstruisana, neće srušiti u toku noći pod pritiskom vetra ili oluje.

kuce u americi chicago glasnik

Porezi na drvene kuće mogu biti značajno niži u odnosu na kuće koje su građene drugim materijalima

Zašto Amerikanci preferiraju drvo?

Jedan od najboljih kvaliteta kuća u Americi jesu prelep dizajn i jednostavnost.
Ono što smo do sada mogli da primetimo jeste da građani Amerike preferiraju drvo u odnosu na bilo koji drugi materijal za gradnju svojih kuća. Ova činjenica nas i tera da se zapitamo zašto je to tako. Evo nekoliko razloga zašto je drvo prvi izbor u konstrukciji kuća u Americi:

• Dostupnost materijala

U Americi postoji veliki broj šuma koje bivaju posečene. Zbog ove mogućnosti, jako je lako doći do drveta kao materijala za izgradnju. Pored pomenutog razloga, drvo je vrlo lako popraviti, zameniti, obrađivati i uklapati.

• Istorijski aspekt

Na početku 17.veka, Britanci su došli u severni deo Amerike. Vreme gradnje je moralo biti jako kratko zbog nemogućnosti normalnog života bez trajnog boravišta pa je u ovoj situaciji drvo bio savršen izbor kao materijal od koga će se graditi u odnosu na ciglu ili beton. Drvene kuće su, kao što vidimo, prvobitno nastale iz potrebe za brzom gradnjom ali su uskoro postale i zaštitni znak američke građevinske industrije.

• Lakoća selidbe

Nekoliko studija je pokazalo da su amerikanci jedan od naroda sa najvećim procentom selidbi na svetu. Statistička je činjenica da mogu promeniti svoj dom i do pet puta u svom životu. Ova činjenica čini izgradnju drvenih kuća idealnom jer dozvoljava česte selidbe i čini ih lakim i jednostavnim.

• Finansijski deo

Velika dostupnost drveta u Americi je jedan od raloga zašto je ovaj materijal jeftin.

• Lakoća upotrebe

Sa pravim umećem i pravom opremom, možete sami sagraditi vašu drvenu kuću iz snova!
Postojalo je nekoliko ’paketa’ na američkom tržištu koji su dozvoljavali vlasnicima da grade svoje kuće sami. Ovi paketi su se sastojali iz svega što vam je potrebno da biste sami gradili. Ono što je bilo neophodno jeste da imate neko znanje o arhitekturi ili građevini ali čak i bez ovoga, rad sa drvetom je vrlo jednostavan.

• Niži porez

Porezi na drvene kuće mogu biti značajno niži u odnosu na kuće koje su građene drugim materijalima, u zavisnosti od očuvanosti objekta.

• Kuće od drveta su značajno sigurnije

Za razliku od cigle, drvo je fleksibilniji materijal koji je otporan na zemljotrese slabog inteziteta. Takođe je sasvim razumevajuće da oblasti, otporne na prirodne katastrofe, češće koriste ciglu. Ako kuća bude oštećena ili napadnuta u bilo kom smislu, lakše je renovirati kada je u pitanju najrentabilniji materijal – drvo.

• Ušteda energije

Još jedan od razloga zašto amerikanci grade kuće od drveta jeste što drvo služi kao odličan izolator odnosno čuvar toplote. Drveni proizvodi su poznati po tome da izoluju toplotu od hladnoće. Zbog ovoga, objekti koji su građeni od drveta najčešće ostaju vrlo topli i u najhladnijim mesecima. Ovo ih čini vrlo isplativim. Drvo takođe odlično upija vlagu i služi kao prirodni rashladni uređaj. Kao poslednja prednost drveta je i izolacija buke tako da nećete imati briga kada je u pitanju uznemiravanje bukom iz bilo kog izvora.

• Fleksibilnost dizajna gradnje

Drvo je vrlo fleksibilan materijal za gradnju. To znači da osoba koja gradi ima prostora za igranje idejama kada je dizajn u pitanju. Takođe, materijal može biti preuređen, preoblikovan i sečen po želji. Zbog toga je arhitektonski svestran za korišćenje. Takođe ćete imati potrebnu slobodu da izaberete idealan raspored za hom i da renovirate kada god poželite jer je drvo vrlo lako za prilagođavanje.

• Izdržljivost i komfor

Drvene kuće su generalno vrlo zdrave i sigurne za okolinu i stanare. Drvo je jedini materijal sposoban koji se može održavati i obnavljati. Naučna je činjenica da kuće od betona i čelika dovode do zagađenja. Takođe, drvo ima umirujući efekat na vašu psihu jer opušta i umiruje i pored toga oslobađa terpene kada je izložen visokim temperaturama. Terpeni su poznati po svojim efektima smanjivanja stresa i povećavanju kortizola.

Iz svega navedenog u prethodnom tekstu, očigledno je da drvene kuće, kao i sve drugo, imaju svoje prednosti i mane međutim ovo nikako ne utiče na njihovu jedinstvenost i pogodnost kao ni na njihov status broja jedan kada su kuće u Americi u pitanju. Iako kuće od cigala mogu trajati vekovima, drvene kuće su ipak fleksibilnije i jednostavnije, otporne na erozije i zemljotrese kao i jeftinije i brže za izgradnju. Ono što je interesantno je i da gore sporije kada dođe do slučajeva požara. Najgora stvar koja se može desiti jeste ta da, kada gore, gore do temelja. Ali ipak, u poređenju sa kućama od cigli, neće razvijati mnogo toplote.

Kakvo je vaše mišljenje, za koju kuću biste se odlučili?

Izvor: freemanonline

COMMENTS

WORDPRESS: 0