Zbog čega se prestonica Floride nalazi u Talahasiju?

Zbog čega se prestonica Floride nalazi u Talahasiju?

Ed Leedskalnin’s Coral Castle – misteriozna građevina južne Floride
Sedam istorijskih gradova u Americi koje morate posetiti ove godine
Stopa razvoda u državama Amerike tokom 2021.godine

Verovatno ste se nekada zapitali zbog čega se prestonica Floride nalazi na krajnjem severu države u Talahasiju, a ne u Orlandu, Majamiju ili nekom drugom većem gradu.  U daljem tekstu ćemo saznati kako je ovo moguće i kako je zapravo Talahasi postao prestonica Floride.

Florida ima jednu od najčudnijih prestonica u Americi, ako izuzmemo Džuno na Aljasci, do kog ne može da se stigne putem pa se samim tim postavlja pitanje kako je Talahasi izabran da bude glavni grad Sunčane Države?

Nekada su postojale dve Floride!

Prvo što treba da znamo jeste da su nekada postojale dve Floride, pre nego što je Amerika preuzela kontrolu, 1821.godine. Istočna Florida se nalazila od retko naseljenog poluostrva na vrhu pa sve do reke Apalačikola na zapadu. Teritorija Zapadne Floride se prostirala skoro do Nju Orleansa i obuhvatala je današnje delove Alabame, Misisipija i Luizijane. Dve prestonice su bile strateški i vrlo logično pozicionirane: St. Augustin i Pensakola.

st augustine miami glasnik

St. Augustin je najastariji grad u Americi

 

1824.godine, nakon što se Florida smanjila do njenih današnjih granica i postala jedna od američkih teritorija, nijedna od dve prestonice nije imala geografskog smisla. Za taj vremenski period, ove dve bivše prestonice bile su udaljene jedna od druge, dvadesetodnevnim putovanjem od 400 kilometara (pre nastanka automobila). Liderima je bio potreban novi, centralizovani glavni grad.

Jedna od legendi jeste da su jahači krenuli iz svake od dve prestonice i da su lokaciju gde su se susreli izabrali za novi glavni grad.

Dosadnija verzija ove priče jeste da su vladari istraživali mapu obe Floride i pronašli grupu od sedam brda na polovini puta između obe države. Lokalno domorodačko stanovništo ju je nazvalo po grčkoj reči za napušteno selo ili uljana polja. Talahasi je, kao takav, proglašen prestonicom 4.marta, 1824.godine.

U tom periodu, na Floridi je živelo vrlo malo stanovništva južno od Okale, pa je izbor Talahasija kao glavnog grada imao smisla i tako je bilo skoro polovinu veka. Međutim, Florida je počela da dobija sve veći i veći broj stanovnika pa lokacija Talahasija više nije izgledala tako logičan izbor.

Veliki je broj zagovornika se prestonica Floride premesti u Orlando.

Stara prestonička zgrada je datirala još iz 1845.godine kada je Florida postala država. Sa samo 58,000 stanovnika u celokupnoj državi i manje od 2,000 u Talahasiju, Vlada je bila sačinjena od toliko malo članova da nisu mogli da popune sve kancelarije u zgradi od 22,000 m2 .

Do 1970-tih godina, Florida je postala prevelika za ovo malo zdanje! A neki veruju da je postala i previše naseljena na svom jugu kako bi imala svoju prestonicu na severu.

Vaisenborn, državni senator Majamija, je zagovarao predlog da Orlando postane prestonica Floride ozbirom na to da je, po njegovom mišljenju, to bio logičniji izbor.

Izvor: News Herald 

COMMENTS

WORDPRESS: 0