Zbog čega studenti u SAD bacaju kape na dodeli diploma?

Zbog čega studenti u SAD bacaju kape na dodeli diploma?

Florida: Polise za osiguranje imovine nikad skuplje
Harvardska studija: Distanciranje u SAD možda i do 2022. godine
Najbolji poslovi u Americi za imigrante

Većina nas je upoznata s tradicijom bacanja kapa na diplomiranju iz filmova i knjiga, ali odakle ta tradicija potiče? U ovom zanimljivom vodiču, otkrivamo istoriju bacanja kapa na dodeli diplome, na kraju velike ceremonije. Takođe, objašnjavamo zašto je ova tradicija i dalje snažna i zašto su neke škole odlučile da je zabrane.

Istorija kape za diplomiranje datira još iz 12. veka. U to vreme, univerziteti nisu imali centralno grejanje, pa su prostorije često bile hladne. Nošenje dugih haljina pomoglo je studentima i profesorima da se ugreju, a inspiracija za ovaj oblik odeće delimično je potekla iz svešteničkih odela. Vremenom se ova odeća prirodno povezala sa akademskim svetom.

Do 14. veka, univerziteti poput Oksforda i Kembridža su naložili diplomcima da nose kape i haljine kao simbol pripadnosti zajednici. Današnja kapa, poznata i kao mortarboard, dobila je naziv po svom izgledu koji podseća na alat za nanošenje maltera. Veruje se da je ovaj stil kape evolucija birete, koju su katolički sveštenici i profesori nosili u 15. veku.

graduation

Kada je bacanje kapa na diplomiranju postalo tradicija? Prva institucija koja je uvela bacanje kapa na ceremonijama diplomiranja bila je Pomorska akademija (Naval Academy) 1912. godine. To se desilo zato što su diplomci pomorske akademije morali da provedu prve dve godine kao vezisti pre nego što postanu punopravni oficiri. Tokom tog perioda, nosili su drugačiji šešir. Kada su vezisti napokon diplomirali, oficirima bi bila predstavljena nova kapa, a oni bi bacili svoje stare kape u vazduh. Ova tradicija se brzo proširila na univerzitete širom zemlje, postajući trijumfalni simbol koji prepoznajemo i danas.

Međutim, poslednjih godina neke škole su zabranile bacanje kapa na diplomiranju kao odgovor na povrede koje su se događale tokom ovog običaja. Na primer, Univerzitet Istočne Anglije odlučio je da prekine tradiciju bacanja kapa i umesto toga zamolio diplomce da simuliraju bacanje kako bi grafički dizajner mogao dodati kape u Photoshop-u. Ovo je izazvalo negodovanje kod mnogih studenata koji smatraju da im je ovaj suštinski trenutak oduzet. Ipak, mora se priznati da bacanje kapa na diplomiranju nije najsigurnija aktivnost na svetu, što je verovatno jedan od razloga za zabranu.

graduation

Takođe, jedno interesantno pitanje je zašto maturanti pomeraju resicu s desne strane na levu stranu nakon što dobiju diplomu. Ova tradicija sa kićankama postala je popularna tek u poslednjih 50 godina. Pomeranje resice simbolizuje prelazak od statusa studenta do statusa diplomca, označavajući završetak jednog životnog poglavlja i početak novog.

Bacanje kapa na diplomiranju predstavlja tradiciju koja je prošla dug put od svojih korena u srednjovekovnoj Evropi do savremenih sveučilišta širom sveta. Iako su neke škole odlučile da zabrane ovaj običaj zbog bezbednosti, mnogi studenti i dalje cene i snažno podržavaju ovu simboličnu gestu koja označava njihov uspeh i završetak obrazovanja.

Izvor: Graduationsource.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0