Zbog velikih promena u poreskom sistemu biće manje novca u džepovima Amerikanaca

Zbog velikih promena u poreskom sistemu biće manje novca u džepovima Amerikanaca

Šta možete da uradite ukoliko izgubite ili vam ukradu socijalni broj (SSN)
Florida: Birači bi uskoro mogli da odlučuju o zakonu o rekreativnoj upotrebi marihuane
Florida među državama koje najviše pate zbog nesanice

Nakon još godinu dana promena poreskog zakona, postoje značajna ažuriranja za sezonu 2022.godine, uz mogućnost manjeg povraćaja ili većeg duga za mnoge poreske obveznike, kažu stručnjaci.

S obzirom da se mnogi Amerikanci suočavaju sa smanjenim poreskim olakšicama, važno je biti proaktivan u planiranju na kraju godine pre nego što se kalendarska godina završi.

Evo nekih od najvećih promena koje poreski obveznici treba da znaju, smatraju finansijski stručnjaci.

Određeni poreski krediti su smanjeni

Jedan od mogućih razloga za manji povraćaj poreza je taj što su poreski kredit za decu (Child tax credit) i kredit za brigu o deci i izdržavanim licima (Child and dependent care) smanjeni za 2022.godinu, objasnio je sertifikovani finansijski planer Cecil Staton, predsednik i savetnik za bogatstvo u Arch Financial Planning u Atini, Džordžija.

Iako su oba poreska kredita dobila privremeni podsticaj kroz Američki plan spasavanja (American Rescue Plan) 2021.godine, poboljšane poreske olakšice nisu produžene na ovu godinu. „Velika verovatnoća je da će mnogi ljudi videti manje novca u svom džepu“, rekao je Staton.

U toku 2021.godine, poreski kredit za decu nudio je do 3.600 dolara po detetu mlađem od 6 godina, i do 3.000 dolara po detetu od 6 do 17 godina, pri čemu je polovina dostupna putem plaćanja unapred. Ali za 2022.godinu, poreska olakšica se vraća na prethodni iznos – do 2.000 dolara po detetu mlađem od 17.godina.

Poreski kredit za brigu o deci i izdržavanim licima (Child and dependent care), koji može pomoći da se nadoknade troškovi brige za decu mlađu od 13 godina ili izdržavane odrasle osobe, takođe je smanjen za 2022.godinu.

U toku 2021.godine, kredit je skočio na 8.000 dolara za jednu kvalifikovanu osobu ili 16.000 dolara za dvoje ili više izdržavanih lica. Međutim, za 2022.godinu, ta ograničenja su se vratila na 3.000 i 6.000 dolara, za jednog ili više izdržavanih lica.

Možete dobiti Obrazac 1099-K za plaćanja od strane trećih lica

Ako ste primili uplate preko aplikacija kao što su Venmo ili Pay Pall 2022.godine, možda ćete dobiti Obrazac 1099-K početkom 2023.godine koji izveštava o prihodima od trećih lica.

Obrazac se primenjuje na poslovne transakcije, kao što su rad sa skraćenim radnim vremenom, sporedni poslovi ili prodaja robe, prema navodima Poreske uprave.

Pre 2022.godine, federalni prag za prijavu Obrasca 1099-K bio je za poreske obveznike sa više od 200 transakcija ukupne vrednosti iznad 20.000 dolara. Sada je, međutim, prag samo 600 dolara, a čak i jedna transakcija može da pokrene dobijanje obrasca.

Austin Chau, savetnik za CFP i bogatstvo u Menlo Asset Management-u u Menlo Park-u u Kaliforniji, rekao je da lične transakcije poput nadoknade vašeg cimera za plaćene račune ili večeru nisu oporezive.

Štaviše, dugujete samo porez na dobit, rekao je Chau. Na primer, ako ste potrošili 150 dolara na karte za koncert 2022.godine i prodali ih za 200 dolara, dobit od 50 dolara se oporezuje, rekao je Chau.

Iako Poreska uprava kaže da ne bi trebalo da primate Obrazac 1099-K za lične transfere, stručnjaci kažu da je to moguće, a greška može zahtevati da kontaktirate izdavaoca ili izvršite prilagođavanja svoje poreske prijave.

Teže je tražiti odbitak u dobrotvorne svrhe

Vaš povraćaj poreza takođe može biti manji jer je teže tražiti odbitak u dobrotvorne svrhe u 2022.godini.

Marguerita Cheng, CFP i izvršni direktor Blue Ocean Global Wealth-a u Gaithersburg-u, Merilend, rekla je da nećete dobiti poresku olakšicu u dobrotvorne svrhe tokom 2022.godine ako ne navedete odbitke po stavkama.

Kongres je dao podsticaj dobrotvornim organizacijama 2021.godine dozvoljavajući pojedinačnim donatorima da traže odbitak do 300 dolara za donacije u gotovini ili 600 dolara za bračne parove koji podnesu prijave zajedno, bez obzira na to da li navodite stavke, rekao je Cheng, koji je takođe deo Saveta finansijskih savetnika CNBC-a.

Međutim, poreska olakšica nije produžena za 2022.godinu. Sada ćete imati koristi samo ako vaši pojedini odbici, uključujući poresku olakšicu za dobrotvorne svrhe, premašuju standardni odbitak, što je manje uobičajeno. Tokom 2019.godine, skoro 90% poreskih obveznika je koristilo standardni odbitak, prema navodima Poreske uprave.

 

Izvor: Cnbc.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0