Zelena Karta – Evo kako da skratite vreme čekanja i troškove za obrazac I-130

Zelena Karta – Evo kako da skratite vreme čekanja i troškove za obrazac I-130

Želite da kupite američko državljanstvo? Evo koliko sada košta za strane investitore
Školski sistem u Americi – Sve što treba da znate
Šta ako se razvedete od supružnika koji je vaš U.S. sponzor? Evo najbitnijih informacija

Ako sponzorišete supružnika ili člana porodice za zelenu kartu, moraćete da podnesete obrazac I-130 (“Petition for Alien Relative) da dokažete da postoji valjana porodična veza. Kancelarija ombudsmana službe za državljanstvo i imigraciju (CIS Ombudsman) — nezavisno telo koje istražuje žalbe protiv Službe za državljanstvo i imigraciju SAD (USCIS) — nedavno je dalo koristan savet da se izbegnu kašnjenja u procesuiranju i dodatni troškovi prilikom podnošenja zahteva za porodičnu zelenu kartu.

ŠTA KAŽE UPUTSTVO

U obrascu I-130 se postavlja pitanje da li se osoba koja traži zelenu kartu prijavljuje iz Sjedinjenih Država (putem procesa prilagođavanja statusa) ili izvan SAD, koristeći konzularnu obradu. Ali postoji kvaka: obrazac vam omogućava da izaberete obe opcije, ali treba da izaberete samo jednu opciju.
Evo zašto: Vaš odgovor određuje gde će USCIS poslati vašu odobrenu prijavu. Ako ste izabrali prilagođavanje statusa, onda USCIS obično šalje vaš obrazac I-130 Nacionalnom rekordnom centru (NRC) da sačeka dok podnesete obrazac I-485 (obrazac za prilagođavanje statusa). Ako odaberete konzularnu obradu, USCIS će vam poslati obrazac Nacionalnog centra za vize (NVC) Stejt departmenta.

U čemu je razlika?

Izbor samo jedne opcije će vam pomoći da uštedite više plaćanja i izbegnete kašnjenja u obradi. Ombudsman CIS-a kaže da je primio brojne žalbe od aplikanata koji su izabrali obe opcije na obrascu I-130 i da je USCIS poslao odobrene prijave NRC-u. Ako je osoba koja traži zelenu kartu sa sedištem van Sjedinjenih Država i odabrala je obe opcije, USCIS zahteva da podnesu obrazac I-824 („Zahtev za akciju po odobrenoj aplikaciji ili peticiji“) da bi preusmerili aplikaciju na NVC za konzularnu obradu . Naknada za podnošenje obrasca I-825 iznosi 465 USD, a prosečno vreme obrade je 3,5-22,5 meseci. Zbog toga je veoma važno da izaberete samo jednu opciju na obrascu I-130 da biste uštedeli vreme i novac.

Ako ste izabrali obe opcije, a USCIS još uvek nije odobrio vaš obrazac, možete kontaktirati USCIS kontakt centar da promenite svoj izbor.

Boundless

COMMENTS

WORDPRESS: 0