Zelena karta – koliko košta najpoznatiji američki dokument i troškovi koji dolaze uz nju

Zelena karta – koliko košta najpoznatiji američki dokument i troškovi koji dolaze uz nju

Da li američka vlada može da zadrži vaš novac ukoliko ste uhapšeni ili deportovani?
Možete li se vratiti u Sjedinjene Države nakon što ste deprotovani – i kada? Evo odgovora na ovo važno pitanje
Kako da znate jeste li ste ispunili uslove da postanete državljanin Amerike?

Koliko košta podnošenje zahteva za zelenu kartu?

Vladine takse za podnošenje zahteva za dobijanje porodične zelene karte iznose 1.760 dolara za podnosioca zahteva koji živi u Sjedinjenim Državama, ili 1.200 dolara za podnosioca zahteva koji živi van Sjedinjenih Država. Ovo ne uključuje tipične troškove potrebnog lekarskog pregleda koji variraju od različitih provajdera.

U januaru je Služba za građanstvo i imigraciju Sjedinjenih Američkih Država (USCIS) najavila planove za povećanje troškova za podnošenje zahteva za vize za većinu tipova viza, uključujući i bračne zelene karte i zahteve za promenu statusa na zelenu kartu. Predloženi troškovi još uvek nisu na snazi. Pročitajte naš vodič o troškovima USCIS-a za detaljni pregled očekivanih troškova, kao i ažuriranja o predlozima vlade.Obavezni troškovi

Obavezni troškovi

Sledeća tabela razlaže i naknade koje morate da platite direktno vladi – u većini slučajeva to je Američka služba za državljanstvo i imigraciju (USCIS), osim ako nije drugačije naznačeno – i lekaru koji obavlja naophodni lekarski pregled.

Tip naknade Trošak (podnosioca koji živi u Sjedinjenim Državama) Trošak (podnosioca koji živi van  Sjedinjenih Država)
Obrazac za porodično sponzorstvo (I-130)                 $535                        $535
Obrazac prijave za zelenu kartu (I-485)                 $1.140               Nije obavezno
Obrazac finansijske podrške (I-864)                 $0                        $120
Ozbrazac za radnu dozvolu (I-765) (opciono)                 $0               Nije obavezno
Obrazac za izdavanje putne dozvole (I-131) (opciono)                 $0              Nije obavezno
Biometrija (otisci prstiju i fotografije)                 $85                        $0
Obrada State Department-a             Nije obavezno                        $325
Imigrantska taksa od strane USCIS-a             Nije obavezno                        $220
Lekarski pregled              *Varira                   *Varira
Ukupno                $1.760                        $1.200

 

* Najčešći trošak lekarskog pregleda je oko $200, ali ovaj iznos može varirati u zavisnosti od davaoca usluga.

Takođe imajte na umu da se ove vladine takse plaćaju istovremeno samo ako ste supružnik ili neposredni rođak američkog državljanina i živite u Sjedinjenim Državama. Za druge scenarije, ove takse ćete plaćati u razmacima od nekoliko meseci, u različitim fazama procesa podnošenja zahteva za zelenu kartu.

Ako vam je potrebna informacija o tome koliko ćete tačno platiti, možete je pronaći na oficijalnoj stranici Službe za imigraciju i državljanstvo (USCIS) ili klikom OVDE.

Drugi potencijalni troškovi

Osim direktnih vladinih taksi i lekarskih pregleda, treba imati na umu i druge troškove zelene karte:

Takse za vakcinaciju: Ako to zahteva vaš lekarski pregled, možda ćete morati da ažurirate vakcine pre nego što dobijete kompletan izveštaj o lekarskom pregledu. Kao i naknade za lekarske preglede, troškovi vakcinacije će se razlikovati od provajdera.

Takse za usluge prevođenja: Ako vaš zahtev za zelenu kartu uključuje bilo koji dokument na jeziku koji nije engleski, morate priložiti i pregled svakog dokumenta koji je prevodilac overio kao tačan. Troškovi ovih usluga će varirati – na primer, overeni prevod izvoda iz matične knjige rođenih na jednoj stranici se može kretati između 20 i 40 dolara.

Takse za dokumente: Kao deo procesa podnošenja zahteva za zelenu kartu, od vas će se tražiti da dostavite digitalne ili fizičke kopije pratećih dokumenata, kao što su izvod iz matične knjige rođenih, venčani list i pasoš. Vi i vaš supružnik ćete takođe morati da ponesete originalne kopije kada prisustvujete poslednjem intervjuu za zelenu kartu (bilo u Sjedinjenim Državama, bilo u američkoj ambasadi ili konzulatu u inostranstvu). Državne agencije generalno naplaćuju naknade za izdavanje određenih službenih dokumenata.

Takse za profesionalne fotografije: Da bi potvrdili vaš identitet i proverili vašu istoriju, američka vlada će od vas zatražiti da dostavite dve nedavne fotografije dimenzija 2X2 inča, koje se razlikuju u ceni u zavisnosti od pružaoca usluge. Iako vam je dozvoljeno da sami snimate fotografije, generalno je dobra ideja koristiti profesionalnu fotografsku uslugu, a mnogi centri pružaju uslugu fotografije kao za pasoš za relativno nisku cenu.

Putni troškovi: Kada prisustvujete svom biometrijskom sastanku, intervjuu za zelenu kartu i lekarskom pregledu, američka vlada vam neće nadoknaditi troškove koje imate prilikom putovanja na ove lokacije. Isto važi i ako morate da putujete u različite vladine agencije radi pribavljanja službenih dokumenata.

Troškovi dostave: U različitim fazama procesa podnošenja zahteva za zelenu kartu, platićete nominalne troškove poštarine i slanja vaše prijave i pratećih dokumenata.

Izvor: Boundless

COMMENTS

WORDPRESS: 1
  • comment-avatar

    1200 dolara ne izgleda puno. Mislim da će suma porasti duplo ako se uračunaju sve takse i ovlašćeni prevodi. Mada i to nije previše. Ako se doda i avionska karta i ostale putne troškove, onda možda postane pomalo preskupo. Ali ako se dobije na lutriji, gljupo je ne pokušati.