Želite da izbrišete svoj Threads profil? Onda morate izbrisati i Instagram, kaže Meta

Želite da izbrišete svoj Threads profil? Onda morate izbrisati i Instagram, kaže Meta

Od Havaja do Ajove – Gde žive najviši i najniži Amerikanci
Nova pravila za putovanje u EU za državljane Srbije od sledeće godine
Možete li poneti marihuanu na let avionom? Odgovor nije jednostavan

Manje od 24 sata nakon lansiranja, nova alternativa Twitteru koju je predstavila Meta već izaziva kontroverze zbog politike koja zabranjuje korisnicima brisanje profila na Threads aplikaciji bez istovremenog brisanja pripadajućeg Instagram naloga.

Threads, koji je nazvan “aplikacija za tekstualne konverzacije na Instagramu”, omogućava korisnicima da objavljuju kratke poruke koje drugi mogu lajkovati, deliti i komentarisati. Korisnici Instagrama će moći zadržati svoja korisnička imena i pratiti iste naloge na ovoj novoj aplikaciji.

Iako aplikacija postiže izuzetan uspeh, sa više od 23 miliona prijava od trenutka pokretanja u sredu uveče, prema informacijama NBC News-a, neki korisnici upozoravaju druge na sitni detalj u “Dopunskoj politici privatnosti”: Ne možete izbrisati svoj profil na Threads aplikaciji bez brisanja i svog Instagram naloga. Međutim, korisnici mogu brisati pojedinačne objave i “deaktivirati” svoje naloge u bilo koje vreme, što znači da mogu prestati da koriste aplikaciju.

Politika je mnoge iznenadila, a novi pretplatnici izražavaju svoje frustracije na konkurentskoj platformi, Twitteru.

Jedan korisnik je napisao: “Činjenica da morate izbrisati svoj Instagram nalog da biste izbrisali svoj Threads profil i podatke je dovoljna da me natera da je ne preuzmem lol.”

Threads je pokrenut u više od 100 zemalja, uključujući Sjedinjene Američke Države, Australiju, Kanadu i Japan, a već privlači poznate korisnike poput kuvara Gordona Ramsaya, pop zvezde Šakire i glumca Džeka Bleka, kao i naloge kompanija Airbnb, Guinness World Records, Netflix, Vogue magazina i drugih medijskih kuća, izveštava Associated Press.

Međutim, lansiranje nije obuhvatilo zemlje Evropske unije, gde su brige o zaštiti podataka stavile izdanje na čekanje, izveštava CNBC. 27-nacija EU ima stroge zakone o zaštiti podataka, a Meta je nedavno izgubila pravni spor zbog načina prikupljanja korisničkih podataka u svrhu ciljanog oglašavanja. Sporno je kako Facebook dobija saglasnost korisnika za obradu njihovih podataka.

Prema informacijama o zaštiti podataka na App Store-u, Threads može prikupljati različite lične informacije, uključujući zdravstvene, finansijske, kontakte, istoriju pretraživanja i pretraživanja, lokacijske podatke, kupovine i “osetljive informacije”. Vrhovni sud EU je utvrdio da kompanija “ne može opravdati” tvrdnju “legitimnog interesa” kao razloga za korišćenje ličnih podataka u svrhu prikazivanja oglasa korisnicima. Prema pravilima o zaštiti podataka Evropske unije, korisnici moraju slobodno dati saglasnost za korišćenje njihovih podataka.

NBC

COMMENTS

WORDPRESS: 0