Želite da pokrenete svoj “trucking biznis” u Americi? Evo šta vam je sve neophodno

Želite da pokrenete svoj “trucking biznis” u Americi? Evo šta vam je sve neophodno

Miami-Dade: Prijavite se za program pomoći za plaćanje zakupnine
Milioni Amerikanaca će dobiti 3.600 dolara pomoći – da li ste jedan od njih?
Kruzer kompanije traže volontere za probna krstarenja

Jedno od čestih pitanja koje se postavlja timu za korisničku podršku kompanije DAT Solutions je „Kako da započnem posao sa kamionima?“. Ovaj vodič vam pruža kratak pregled zahteva za postajanje prevoznika motornog vozila i veština neophodnih za uspeh.

Hajde da vidimo koji su to koraci koje morate preduzeti kako biste postali vlasnik prevozničke firme:

#1 Steknite iskustvo u vožnji

Prvo ćete morati da nabavite komercijalnu vozačku dozvolu (CDL). Možete pohađati privatnu školu vožnje kamiona ili neke autoprevoznike koji imaju sopstvene programe obuke ili vas mogu sponzorisati da pogađate CDL školu. Mnogi vozači koji na kraju postanu vlasnici-operateri će steći ogromno iskustvo poslujući nekoliko godina kao vozač prevozničke kompanije.

#2 Razvijte poslovni plan

Pre nego što započnete posao, uverite se da imate poslovni plan. Trebalo bi jasno pokazati koliki će biti vaši prihodi i troškovi. Zapamtite, vaši troškovi moraju uključivati novac koji ćete sebi platiti za životne troškove. Možda ćete želeti da unajmite poslovnog savetnika koji će vam pomoći da odredite plan koji za vas ima najviše smisla.

#3 Odredite kako će vaše poslovanje biti struktuirano

Uobičajene strukture preduzeća za prevoz kamiona uključuju:

 • Samostalno vlasništvo (Sole proprietorship)
 • Partnerstvo (Partnership)
 • Društvo sa ograničenom odgovornošću (LLC- Limited Liability Corporation)
 • Korporacija (C-corp, S-corp, itd)

Svaka struktura ima svoje prednosti i nedostatke zasnovane uglavnom na odgovornosti i porezima i sve one se razlikuju od države do države. Možda biste želeli da se sastanete sa računovođom kako biste saznali koja struktura najbolje odgovara vašem poslu.

#4 Uštedite novac za pokrivanje početnih troškova

Osnivanje preduzeća za prevoz kamionima zahteva velika ulaganja u kupovinu kamiona i prikolica, plus uslove za licenciranje i registraciju. Utvrdite izvore i uslove za finansiranje i osigurajte kreditni limit (line of credit). Stručnjaci preporučuju uštedu novca dovoljnog za pokrivanje prvih šest meseci poslovanja, uključujući i zakupnine.

#5 Planirajte svoje poslovanje

Planirajte kako će vaše poslovanje funkcionisati, sve do malih, ali važnih, pitanja poput:

 • Operacije: gde ćete parkirati kamion/opremu? Ko će ga održavati?
 • Prodaja: kako ćete naći teret za prenos?
 • Kancelarija: kako će se postupati sa fakturisanjem, računovodstvom, platnim spiskom i porezima?

#6 Pridržavajte se propisa savezne i državne vlade

Pre nego što započnete sa radom, vaša kompanija mora da se pridržava sledećeg:

 • USDOT broj – Američko ministarstvo saobraćaja (DOT) zahteva da prevoznici imaju jedinstveni identifikator koji se koristi za prikupljanje i nadgledanje bezbedonosnih informacija, inspekcija, istraga sudara, itd.
 • Operativni autoritet (Operating Authority )– Svi prevoznici koji iznajmljuju moraju dobiti operativno ovlašćenje od DOT-a. Ovo diktira koju vrstu tereta možete prevoziti.
 • Porez na upotrebu teških vozila – Za finansiranje programa autoputeva, savezna vlada naplaćuje godišnji porez na kamione veće od 55.000 kila.
 • Međunarodni plan registracije (IRP) – IRP distribuira takse za registraciju na osnovu pređenog puta u svakoj državi ili kanadskoj provinciji. Posetite veb lokaciju za prevoz svoje države kako biste se registrovali.
 • Međunarodni sporazum o porezu na gorivo (IFTA) – IFTA je sporazum između donjih 48 američkih država i kanadskih provincija radi pojednostavljenja izveštavanja o potrošnji goriva od strane prevoznika koji se voze u više država. Prevoznici podnose tromesečni izveštaj o porezu na gorivo koji određuje njihov porez i distribuira ga državama.
 • Podnošenje BOC-3 – Prevoznici morjau odrediti procesnog agenta kome će sudski spisi biti dostavljeni u pravnom postupku. Trebate dorediti procesnog agenta u svakoj državi u kojoj održavate kancelariju ili uspostavljate ugovore. Neke kompanije nude pokriće koje označava procesnog agenta u svakoj državi SAD-a.
 • Testiranje na drogu i FMCSA baza podataka – Bilo da je u skladu sa vladinim propisima ili ugovorima sa kupcima, važno je da ostanete legalni upravljajući svojim programom za ispitivanje na vrste droga i registrujući sve vozače u FMCSA bazu podataka.

Postoje i drugi savezni i državni propisi, uključujući standarde veličine i težine, EPA/propise o kvalitetu vazduha i sigurnosna pravila. Američka administracija za mala preduzeća pruža listu linkova za propise i standarde usaglašenosti za industriju autoprevoza. Ako želite da neko drugi vodi dokumentaciju umesto vas, nadležni organ DAT-a vam može pomoći da dobijete svoja ovlašćenja, voditi računa o IFTA poreznom izveštavanju i pomogne u ispunjavanju drugih zahteva.

#7 Nabavite osiguranje

Osiguranje je značajan trošak za prevoz automobila. Vrste osiguranja potrebna za prevoz tereta uključuju:

 • Primarna odgovornost (Primary Liability)– 750.000 dolara za pokriće primarne odgovornosti je potrebno za pokriće štete ili povrede nanete u slučaju nesreće u kojoj ste krivi. Mnogi brodari ili brokeri zahevaju milion dolara osnovnog osiguranja.
 • Teret (Cargo) – 100.000 dolara je najčešći zahtev za pokrivanje tereta, ali to će zavisiti od toga šta vučete. Ovo pokriva štetu na teretu i/ili krađu.
 • Fizička oštećenja (Physical Damage): pokriva oštećenja na kamionu u nesrećama u kojima niste odgovorni.
 • Non-trucking-use  (Bobtail) – ovo vas pokriva akos te odgovorni za nesreću dok ne vučete teret za nekoga drugog. Nezavisno udruženje vozača vlasnika i rukovalaca pruža detaljne informacije o osiguranju kamiona. Možete ih videti klikom OVDE.

#8 Kupite ili zakupite kamion i prikolicu

Kao što je slučaj sa vozilima, imate mogućnost da kupite ili iznajmite opremu. U svakom slučaju, prvo morate da odlučite koju vrstu tereta planirate da prevozite. Da li planirate samo jednodnevne izlete ili će vam trebati kabina za spavanje? Da li će vaša prva prikolica biti kombi, hladnjača ili prikolica sa ravnom platformom? Ispod su neke uobičajene vrste zakupa:

 • Operativni (pun servis) zakup – ovim zakupom brinete o održavanju, porezima i dozvolama, a an kraju zakupa odlazite.
 • Klauzula o prilagođavanju zakupa terminala (TRAC) zakup – ovim zakupom plaćate mali ulog i n akraju zakupa kupujete kamion aza njegovu preostalu vrednost ili možete da se odlučite za lizing kompaniju da proda kamion.
 • Ako lizing kompanija zaradi novac od prodaje, dobićete profit, ako izgubi novac, plaćate razliku.
 • Planovi kupovine zakupa – planovi zakupa su zakupljeni prvenstveno za autoprevoznike koji nemaju dovoljno za zalog ili imaju lošu kreditnu sposobnost. Stručnjaci kažu da u takvim aranžmanima obično plaćate više u odnosu na tradicionalno finansiranje.

 

Izvor: Dat.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0