Želite da promenite svoje ime i prezime? Evo pravnih procedura za promenu imena u Americi

Želite da promenite svoje ime i prezime? Evo pravnih procedura za promenu imena u Americi

“Trojka iz Bloka” u Majamiju!
Najneverovatnije novčanice dolara ikada štampane: Od skromnih $2 do impozantnih $100000
9 sjajnih mesta za proslavu Nove Godine u Sjedinjenim Državama!

Postoji razlog što se ne osećate prijatno kada neko pogreši vaše ime ili ga shvati pogrešno – vaše ime je važan deo vašeg identiteta. Vaše ime može predstavljati vašu kulturu, vašu zajednicu, vaš lični identitet, vaše porodične veze, pa čak i vezu sa vašim precima. Vaše ime zapravo predstavlja ono što ste vi, i kada vaše ime ne odgovara vašem identitetu, preferencama ili onome kako se osećate, možda je vreme za promenu legalnog imena.

Dakle, pitate se kako možete promeniti svoje ime da bolje odgovara vašem bračnom statusu, preferencama ili ličnom identitetu? Hajde da vidimo koje su to informacije koje morate znati kako biste bolje razumeli proces zakonske promene imena.

Kako da zvanično promenite ime?

Professional female office clerk searching files and paperwork in the filing cabinet

Svoje ime možete promeniti iz bilo kog razloga, pod uslovom da preduzmete odgovarajuće korake da promenite svoje ime u određenim dokumentima: izvodu iz matične knjige rošđenih, kartici socijalnog osiguranja i pasošu. Iako se zakoni razlikuju u zavisnosti od regiona, proces generalno uključuje sledeće korake:

  • Popunite potrebnu papirologiju
  • Podnesite zahtev kod sudskog službenika i platite potrebnu taksu za podnošenje
  • Objavite promenu imena
  • Budite prisutni na ročištu i primite sudski nalog
  • Ažurirajte sve naloge, račune, papirologiju i ličnu kartu sa svojim novim imenom
  • Počnite da koristite svoje novo ime

Važno je napomenuti da se proces zakonske promen eimena razlikuje u zavisnosti od razloga za promenu – razvod ili brak, lični identitet ili imigracija – tako da je važno razumeti kako da promenite ime u vašoj jedinstvenoj situaciji. Kada ste u nedoumici, konsultujte se sa iskusnim porodičnim advokatom koji će vam pomoći da potpuno bezbedno prođete kroz ovo važno poglavlje vašeg života.

Kako možete promeniti ime nakon braka ili razvoda?

U slučaju braka, možete preskočiti deo pravne procedure za promenu imena. Jednostavno obavestite Upravu socijalnog osiguranja tako što ćete popuniti i predati SS-5 Obrazac, zajedno sa overenom kopijom venčanog lista i kopijom pasoša, vozačke dozvole ili drugog dokaza lične karte i državljanstva.

Ako prolazite kroz proces razvoda, većina država vam dozvoljava da vratite svoje prvobitno prezime tokom postupka razvoda, što vam može pomoći da zadržite osećaj identiteta tokom teške životne tranzicije. Sudija će vam izdati nalog, koji zatim možete koristiti da obavestite druge državne organe o promeni vašeg imena.

Koga treba da obavestite o promeni imena?

Handsome businessman talking with colleagues in an office.

Ovaj korak u promeni imena zahteva malo truda i strpljenja. Pored toga što ćete obavestit isvoju porodicu i prijatelje o svom novom imenu, takođe ćete morati da obavestite nekoliko drugih subjekata kako bi vaši poslovi funkcionisali nesmetano. Neki od ovih entiteta će uključiti promenu vašeg imena bez ikakvih problema, dok drugi mogu tražiti sudski nalog kako bi ublažili zabrinutost zbog prevare ili krađe identiteta.

Obavezno obavestite svoju poštansku službu, poslodavca, banku i sve relevantne državne agencije o promeni imena. Možda ćete takođe morati da ažurirate i pravne dokumente – funkcije, račune, akte, punomoćja i dokumente o planiranju imovine, itd – koji uključuju vaše staro ime. Ako vam je potrebna pomoć pri ažuriranju ovih dokumenata, konsultujte se sa iskusnim advokatom da vas vodi kroz ovaj proces.

Koliko košta promena imena i da li možete besplatno promeniti ime?

Pravna procedura za promenu imena zahtevaće od vas da platite sudske takse i troškove podnošenja prijava. Pored toga, moraćete da platite i novu identifikaciju kao što je ažurirana vozačka dozvola ili zdravstvena kartica. Međutim, ne morate da plaćate da biste ažurirali svoje ime na kartici socijalnog osiguranja. Vaša ažurirana dokumenta će vam omogućiti da izmenite vašu registraciju kao birača, bankovne račune, medicinsku dokumentaciju i sve ostalo što zahteva vaše službeno ime.

Ako ste novi imigrant u Americi, možete besplatno promeniti svoje ime, navodi Ilona Bray, pravni urednik u Nolo-u. Kada imigranti podnesu zahtev za naturalizaciju prema zakonu o državljanstvu Sjedinjenih Država, oni mogu tražiti da se njihova imena promene bez dodatnih troškova kada im se odobri državljanstvo popunjavanjem novog izabranog imena na USCIS Obrascu N-400. Međutim, postoji mala ’začkoljica’.

Ova usluga promene imena je dostupna samo u kancelarijama USCIS-a gde se ceremonije polaganja (zakletve) održavaju u sudnici i kojima presedava sudija, a ne službenik USCIS-a“, kaže Bray. „Samo sudija ima ovlašćenje da odobri promenu vašeg imena na ceremoniji polaganja zakletve“, dodaje Bray-ova.

Često postavljana pitanja

Koliko košta promena imena?

Pravna procedura za promenu imena zahtevaće od vas da platite sudske takse i takse za podnošenje priajve. Takođe ćete morati da platite ažuriranje vozačke dozvole u većini država. Besplatno možete promeniti svoje ime na kartici socijalnog osiguranja.

Kako da zvanično promenim ime?

Popunite potrebnu papirologiju, podnesite peticiju sudu, objavite promenu imena, primite sudski nalog i ažurirajte svoje račune, naloge i ličnu kartu.

Koliko je lako promeniti ime?

Promena vašeg zvaničnog imena zahteva malo truda i strpljenja. Posećeni advokat vam može pomoći da se krećete kroz ovaj proces sa samopouzdanjem i lakoćom.

Može li se besplatno promeniti ime?

Kada američki imigranti podnesu zahtev za naturalizaciju prema zakonu o državljanstvu Sjedinjenih Država, oni mogu tražiti da se njihova imena promene bez dodatnih troškova kada im se odobri državljanstvo, uz nekoliko izuzetaka.

 

Izvor: Legalshield.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0