Život u Americi u doba koronavirusa

Život u Americi u doba koronavirusa

Rekordan broj aplikacija za američku H-1B vizu u 2023. godini
Amazon otvara “4 Star” prodavnicu na Lincoln Road-u
Svi odrasli u Americi moći će da se prijave za vakcinu do 19. aprila

Ceo svet je ovih dana usporio, zastao ili čak stao i sve se menja. Nisam doktor niti epidemiolog, tako da se neću baviti ni savetima o higijeni niti brojevima. Samo imam želju da informacijama pomognem kome mogu.

Nadam se da su svi razumeli da je stvar ozbiljna i da je najvažnije od svega da se čuvamo. Ako čuvamo sebe, čuvamo i druge.

Brojni su primeri zdravstenih radnika, heroja, koji nam svakim danom dokazuju da je sve moguće. I oni imaju porodice pa nalaze načine kako da zaštite svoje ukućane.

Ovaj tekst ima za cilj da te podseti na neke pogodnosti koje imaš ako živiš u Americi, a mogu da ti služe u ovom periodu života. Kao i da ti da nekoliko ideja kako da uštediš novac, jer da se ne lažemo, sa većim stanjem na računu, lakše se diše.

Kako uštedeti?

Ukoliko redovno vodiš finansije, onda možda neće biti mnogo izazova. Pobroj sve račune koje plaćaš i redom kontaktiraj kompanije i pitaj da li nude popust zbog ove situacije. Tu prvenstveno mislim na internet i osiguranje. Nama je predlog da smanjimo račun za internet, došao od škole.

Sve ono na šta si pretplaćen, stavi na listu i onda lepo redom kontaktiraj i vidi kakvo je stanje.

Ukoliko imaš rate za auto, ili kuću, to neka ti bude pod broj jedan. Refinansiranje može da bude dobra opcija, pa proveri kakve su ti mogućnosti.

Ima zaista različitih kompanija, ima onih koji sami ne naplaćuju jer uslugu ne pružaju, a ima onih koji skidaju pare sa računa a da ništa ne nude. Treba biti obazriv i pre svega čovek, pa videti šta možeš a šta nikako ne možeš.

Sportski centar koji se otvorio i radio možda deset dana od otvaranja, a čiji smo postali članovi, sami su ponudili opciju refundacije. Osim toga, ponudili su i opciju da nastaviš da plaćaš a da će, kada ponovo otvore, da ti daju 50% kredita za to što si platio, odnosno sigurno ćeš da budeš u pretplati.

Treba imati na umu da neka mala preduzeća neće opstati, pa im treba pomoći kako je moguće.

Ako, sa druge strane, primetiš da se neko ponaša bahato, razmisli da li je tvoj dolar vredan njemu kao i tebi.

Način na koji možeš da potražiš pomoć pri štednji odnosno smanjenju troškova je Truebill.

Neko ko je poželeo da korisnu informaciju podeli sa mnom, i pomogne i vama da uštedite, mi je otrkio ovu mogućnost. Mi smo isprobali i odmah smo uspeli da smanjimo račun za osiguranje auta, pa je sada $50 manji nego što je bio.

Ova aplikacija funkcioniše tako što uneseš sve svoje podatke i potom ti oni ukažu koji tvoj račun može da bude manji. Ponude ti nekoliko opcija i onda je na tebi da ih isprobaš. Mi smo imali nekih 10 drugih opcija da smanjimo račun za osiguranje i uspeli smo kod ovih, odnosno Root insurance, i ukoliko i ti želiš da pokušaš, dobićeš $25 preko ovog linka.

Za sada smo korišćenje aplikacije True bill platili $5, što je mesečna cena ukoliko ne želiš da uštediš i odmah platiš godišnju od $36 ili ako samo želiš prvo da testiraš. Nadam se da će da ti koristi!

Kako da ne ideš u prodavnicu?

Gotovo svaka veća prodavnica ima opciju online kupovine preko njihovih sajtova, sa mogućnostima dostave ili da se poručena roba pokupi ispred prodavnice. Primeri su TargetWalmart i HEB (u Teksasu).

Međutim, kada sam probala da kupim preko HEB sajta, prva slobodna opcija bila je tek za dve nedelje.

Ipak, aplikacije kao što su Shipt i Instacart imaju dostave za danas, ali se naravno plaća. Kako danas zdravlje više nego ikad nema cenu, jasno je zašto vam ih danas preporučujem. Shipt ima obaveznu mesečnu ili godišnju članarinu a Instacart ima malo jače cene, makar što sada umem da primetim. Ipak, i kada preko same prodavnice kupuješ online, često nisu iste cene kao kada sam odeš. Ove aplikacije pominjala sam u tekstu Najkorisnije aplikacije za život u Americi.

Početkom ovog meseca sam i prvi put isprobala i Imperfect foods, opciju da ti nedeljno stiže kutija svežeg voća i povrća, kao i mesa i žitarica, koji nisu savršeni. To je inače ideja zamišljena da se smanji otpad hrane, jer narandža koja nije savršeno jednaka kao ostale ne ide u velike markete nego bude bačena.

Lično sam preskočila prošlu porudžbinu jer nije bilo dostupno povrće koje mi je trebalo, jer se ova opcija bazira na lokalnom i sezonskom, kako kažu. Ipak, ko odluči da proba, može preko ovog linka da dobije i $10 popust na prvu porudžbinu.

U svakom slučaju, jasno je da je danas organizacija važnija nego pre. U tekstu Kako izgleda moja nedeljna i mesečna nabavka sam pisala kako sam ja išla u nabavku ranije, ali sada je i meni izazov da sve smanjim i pretočim u jednu dvonedeljnu nabavku.

Kako se družiti?

Ukoliko živiš u Americi a čitaš ovaj tekst, velika je šansa da si deo svojih prijatelja i porodice ostavio na drugom kontinentu. Sa tim u vezi, verujem da si upoznat sa tim kako ostati u kontaktu i održati veze, i to uz drugačiju vremensku zonu.

Samim tim, u prednosti si naspram onih koji po prvi put imaju takav izazov. To možeš da iskoristiš tako što ćeš ti biti taj koji organizuje online druženja, sa svojim prijateljima i u Americi i onima na ostatku sveta.

Pored standardnih opcija SkypeViberWhatsappMessanger, sada možeš i da isprobaš Zoom, ukoliko nisi. Možeš besplatno da organizuješ sastanak sa 100 ljudi u trajanju od 40 minuta, sa i bez kamere. Ovo je opcija koje sada i mnoge kompanije koriste.

Kako slaviti rođendan?

Ovde za sada imam tri ideje. Jedna je rođendan odgoditi, pa slaviti rođendan i po, kako je to slavila moja školska drugarica svoj 18,5 rođendan.

Druga ideja je da ga slaviš u krugu ukućana, a uz online žurku, za koju možeš da koristiš gore pomenute aplikacije.

Preslatki način da se obraduju deca sam videla na internetu. Naime, devojčici je bio rođendan i svi njeni drugari su prošli ispred njene kuće autima, pevali joj i trubili, a ona im je mahala.

Postoji i predivan način da nekoga obradujete, koji smo mi iskusili pre 2 godine. Moja kumica je angažovala drage ljude da snime video poruku za moju ćerkicu i onda je sve to upakovala u jedan prekrasan video. I danas ga rado pogledamo 🙂

Kako kod doktora?

Bez obzira na to da li imaš ili nemaš osiguranje, ukoliko ti zatreba lekar, sada baš i nije prava opcija da ideš, ako ne moraš. Ipak, online postoji sve pa i dokor čiju “posetu” ćeš platiti $75, preko sajta Doctor on Demand. Ukoliko imaš osiguranje, verovatno će da te košta nešto manje.

Zaključak

Želim da znaš da nisi sam i da će sve ovo proći. A kada imaš podršku i korisne informacije, sve je lakše.

Ukoliko imaš da dodaš korisnu informaciju, nemoj da se ustručavaš da je podeliš, bilo putem komentara ili na email: nevena@americkisan.com

Znanje, pa i korisne informacije, kada se dele, zapravo se i množe

 

Izvor: Američki San

COMMENTS

WORDPRESS: 0